Οι χώρες της ΕΕ έχασαν έσοδα από ΦΠΑ ύψους 137 δισ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν.
Το “χάσμα ΦΠΑ” περιγράφει τη συνολική διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ και του ποσού που πράγματι εισπράχθηκε. Έχει μειωθεί κάπως σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αλλά παραμένει πολύ υψηλό, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τον ΦΠΑ, όπως πρότεινε η Κομισιόν το 2017.
Στην Κύπρο, το χάσμα ΦΠΑ έχει κλείσει από 5% το 2016 σε λιγότερο από 1% το 2017 και αποτελεί την καλύτερη επίδοση στη λίστα της ΕΕ. Στην Ελλάδα το ίδιο ποσοστό ήταν το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ και στην πραγματικότητα διευρύνθηκε το 2017 στο 34%.
Σε απόλυτες τιμές, το υψηλότερο χάσμα ΦΠΑ των περίπου 33,5 δισ. ευρώ ήταν στην Ιταλία. Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότ το χάσμα ΦΠΑ μετρά μεταξύ άλλων και την αποτελεσματικότητα των μέτρων επιβολής του ΦΠΑ και συμμόρφωσης σε κάθε κράτος μέλος, δεδομένου ότι παρέχει εκτίμηση της απώλειας εσόδων λόγω απάτης και φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, πτωχεύσεων, οικονομικών αφερεγγυότητας καθώς και εσφαλμένων υπολογισμών.
Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία η Ρουμανία κατέγραψε το μεγαλύτερο εθνικό χάσμα ΦΠΑ με 36% των εσόδων από το ΦΠΑ να λείπουν το 2017. Ακολούθησαν η Ελλάδα (34%) και η Λιθουανία (25%). Τα μικρότερα κενά παρατηρήθηκαν στη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο, όπου μόνο το 1% των εσόδων ΦΠΑ χάθηκε κατά μέσο όρο.
Σε σχέση με τη Ελλάδα, η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Βανέσα Μoκ εξήγησε ότι ο λόγος για τις άσχημες επιδόσεις του παρελθόντος οφείλεται το μεγάλο κομμάτι της μαύρης οικονομίας, αλλά αναμένεται μείωση του χάσματος κατά 2-3 μονάδες το επόμενο έτος, το 2018. Η Βανέσα Μόκ τόνισε ότι προς αυτό το στόχο έχουν μεγάλη σημασία οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί η χώρα και τις οποίες η Κομισιόν θα συνεχίσει να εποπτεύει στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, νέοι κανόνες θα συμβάλουν στην εξάλειψη της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και στη βελτίωση των κανόνων για τις νόμιμες επιχειρήσεις και εμπόρους.
Ο αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε σχετικά ότι “το ευνοϊκό οικονομικό κλίμα και ορισμένες βραχυπρόθεσμες λύσεις πολιτικής που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΕ συνέβαλαν στη μείωση του χάσματος ΦΠΑ το 2017”.
“Ωστόσο, για να επιτύχουμε πιο ουσιαστική πρόοδο, θα χρειαστεί να γίνει μια εις βάθος μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ ώστε να καταστεί περισσότερο ανθεκτικό στην απάτη”, συμπλήρωσε. “Οι προτάσεις μας για την καθιέρωση ενός οριστικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις συστήματος ΦΠΑ παραμένουν στο τραπέζι και τα κράτη μέλη δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να σταματήσουν ενώ δισεκατομμύρια χάνουν τον παράνομο ΦΠΑ κακούργημα απάτης και ασυνέπειες στο σύστημα. ”
Πηγή: Real.gr Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου