Τέλος Μαΐου εκδίδονται οι προκηρύξεις μετά την κατάρτιση τους από το υπουργείο Εργασίας των δύο νέων προγραμμάτων κοινωφελής εργασίας για προσλήψεις σε δήμους και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων (hot spots) μέσω του ΟΑΕΔ.
Η νέα κοινωφελής εργασία που θα προκηρύξει ο ΟΑΕΔ θα αφορά 2.500 προσλήψεις με οκτάμηνα σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και 6.918 σε 17 δήμους της χώρας.
Παράλληλα υπάρχει σχεδιασμός για την έκδοση δύο ακόμη προγραμμάτων 12μηνης εργασίας και πρακτικής εντός του πρώτου 15νθήμερου του Ιουνίου. Μέσα στον Ιούνιο προγραμματίζονται επίσης και 10.000 προσλήψεις μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 30 έως 49 ετών. Οι προσλήψεις στους δήμους Επισημαίνεται ότι για την κοινωφελής εργασίας στους δήμους, οι 17 πρώτοι δήμοι, στους οποίους θα δοθούν 6.918 θέσεις απασχόλησης, είναι οι πιο ευάλωτοι που εντοπίστηκαν, ύστερα από ανάλυση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, του συστήματος Εργάνη και του ΟΑΕΔ.
Σημειώνεται ότι με τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης για τους 17 δήμους, θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους – ανέργους, με στόχο 30 – 45 μέρες μετά να έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία μοριοδότησης, υποβολής ενστάσεων και τελικής έγκρισής τους, για να ξεκινήσουν εργασία. Υπενθυμίζεται ότι στο εξής τα προγράμματα Κοινωφελούς Απασχόλησης θα είναι 8άμηνης διάρκειας και όχι 5άμηνης όπως ήταν έως τώρα. Για τους υπόλοιπους 34 δήμους αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων μέσα στους επόμενους 2 – 3 μήνες.
Ας σημειωθεί ότι οι ωφελούμενοι θα αξιοποιηθούν σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης, σε επισκευές κτιρίων και δομών των δήμων, όπως επίσης και σε εργασίες σε παιδικές χαρές, πάρκα και βιβλιοθήκες.
Οι δήμοι αυτοί είναι: Οι 17 Δήμοι Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αγρίνιου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Άργους-Μυκηνών, Αρταίων, Ασπροπύργου, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορδελιού-Εύοσμου, Κορινθίων, Παιονίας, Παύλου Μελά, Περάματος, Σαλαμίνος, Σιντικής, Φυλής. Οι προσλήψεις στα hot spots Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα θα εργάζονται για 8 μήνες, θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και επίδομα νυχτερινής εργασίας, θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ενώ όσοι εργαζόμενοι αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ.
Η κατανομή των ειδικοτήτων έχει ολοκληρωθεί για 2.500 θέσεις, ενώ για τις υπόλοιπες 2.500 οι ειδικότητες θα καθοριστούν σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στο προσεχές διάστημα. Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για το προσφυγικό, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης 2014-2020, και από εθνικούς πόρους.