Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Πώς ο καφές θωρακίζει την καρδιαγγειακή υγεία

Πώς ο καφές θωρακίζει την καρδιαγγειακή υγεία

Η Ικαρία εκτός από ένα πανέμορφο νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου, είναι ένας ευλογημένος τόπος, που έχει ένα μυστικό: οι κάτοικοί του ζουν πολλά, πολλά και καλά χρόνια!

Σύμφωνα με μελέτες, αυτό το «μυστικό» μακροζωίας και προστασίας από διάφορους παράγοντες θνησιμότητας, αλλά και από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, οφείλεται εν μέρει και στην αγαπημένη καθημερινή συνήθειά τους να απολαμβάνουν «ελληνικό» καφέ.

Ο «ελληνικός» καφές είναι πλούσιος σε φυσικά αντιοξειδωτικά, τα οποία συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων και προστασία του καρδιαγγειακού ενδοθηλίου από την αθηροσκλήρυνση. Η αθηροσκλήρυνση (αθηροσκλήρωση) είναι πάθηση των αρτηριών που δημιουργείται από τη σταδιακή εγκατάσταση λιπαρών ουσιών και λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα τη στένωση και την απόφραξή τους, που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Για να διερευνηθεί ακόμα περισσότερο αυτή η σχέση, μελέτη εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας τακτικής κατανάλωσης ελληνικού καφέ και την υγεία και λειτουργικότητα των αγγείων της καρδιάς σε ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού της Ικαρίας. (1) Η δυσλειτουργία του εσωτερικού τοιχώματος των αγγείων (ενδοθήλιο) πιστεύεται ότι είναι ένα γεγονός κλειδί στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. (2)

Η μελέτη διεξήχθη σε 142 ηλικιωμένα άτομα, ηλικίας από 66 έως 91 ετών. Η κατανάλωση καφέ εκτιμήθηκε με βάση ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και ροφημάτων και ταξινομήθηκε ως «χαμηλή», για κατανάλωση μικρότερη από <200 ml καφέ/ ημέρα, δηλαδή ένα φλιτζάνι, «μέτρια», για κατανάλωση 200-450 ml καφέ/ ημέρα (περίπου 2 φλιτζάνια) ή «υψηλή», όταν η κατανάλωση υπερέβαινε τα >450 ml καφέ/ ημέρα ή τα 3 φλιτζάνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι Ικαριώτες αγαπάνε τον ελληνικό καφέ, αφού το 87% του δείγματος κατανάλωνε καφέ τύπου ελληνικού. Επιπλέον, το 40% είχε «χαμηλή» κατανάλωση, το 48% «μέτρια» κατανάλωση, ενώ το 13% είχε «υψηλή» καθημερινή κατανάλωση καφέ.

Με απλά λόγια, φάνηκε ότι η κατανάλωση ελληνικού καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, ασκώντας ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του ενδοθηλίου.

Εν ολίγοις, όσο περισσότερο «αγαπάμε» τον ελληνικό, τόσο και αυτός μας «αγαπάει», καθώς η χρόνια κατανάλωση καφέ συνδέεται με τη βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας σε ηλικιωμένα άτομα, παρέχοντας μια νέα σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της αγγειακής υγείας.

Δείτε ακόμα

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης με 56,69%

Επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη έναντι της Έφης Αχτσιόγλου δείχνουν τα αποτελέσματα στις εσωκομματικές εκλογές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *