Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Πρώην αρχηγός MI6: Η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους είναι σαν να βάζεις βενζίνη δίπλα στη φωτιά

Πρώην αρχηγός MI6: Η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους είναι σαν να βάζεις βενζίνη δίπλα στη φωτιά

Τους φόβους του για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους, από την ΕΕ, εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής της MI6.

Προσφέροντας ελεύθερα ταξίδια σε εκατομμύρια Τούρκους είναι «σαν να βάζεις βενζίνη δίπλα στη φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι αυτό θα φέρει μία «θάλασσα αλλαγών» στις πολιτικές της Ευρώπης.

«Το κλείσιμο της πόρτας στη μετανάστευση δεν είναι λύση», είπε ο Σερ Ρίτσαρντ Ντίαρλοβ, μιλώντας στο BBC και εκτίμησε ότι εκατομμύρια πρόσφυγες θα μπουν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Ομως, το ενδεχόμενο η ΕΕ να προσφέρει πρόσβαση χωρίς βίζα σε 75 εκατομμύρια Τούρκους, για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο φαίνεται διεστραμμένο. Είναι σαν να βάζεις βενζίνη δίπλα στη φωτιά που προσπαθείς να σβήσεις», τόνισε και σημείωσε ότι οι 1,6 εκατ. πρόσφυγες που έφτασαν στην Ευρώπη πέρυσι, θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα στην ΕΕ.

Η άφιξή τους, σημείωσε, έχει εκτεταμένες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. «Ο γεωπολιτικός αντίκτυπος θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης, καθώς θα ενισχυθεί η επιρροή αυτών των πολιτών που νιώθουν- δικαιολογημένα ή όχι- ότι τα ενδιαφέροντά τους και η πολιτιστική τους ταυτότητα απειλείται», ανέφερε ο Ντίαρλοβ. «Αυτό έχει ήδη συμβεί στην Αυστρία, με την αναβίωση του ανενεργού κόμματος Ελευθερίας. Αλλα ακροδεξιά κόμματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα ακολουθήσουν», προειδοποίησε.

Η άνοδος των εξτρεμιστικών κινημάτων δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι απογοητευμένη από την αποτυχία να ελεγχθεί ο αριθμός των προσφύγων, τόνισε. «Η τρέχουσα προσφυγική κρίση της Ευρώπης είναι πιο σοβαρή από τη μεταπολεμική του 1945, γιατί έχει παγκόσμιο χαρακτήρα», συμπλήρωσε.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις εύκολα με λίγα κλικ – Αναλυτικά η διαδικασία

Σχεδόν μια εβδομάδα μένει μέχρι τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου και με λίγα μόνο κλικ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *