Αρχική / ---SLIDER / Spiegel: Το ελληνικό χρέος διχάζει Γερμανία και Γαλλία

Spiegel: Το ελληνικό χρέος διχάζει Γερμανία και Γαλλία

Έντονες ζυμώσεις φαίνεται να βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει ενός ακόμη κρίσιμου Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ζητούμενο στην προσεχή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι να γίνει ένα ακόμη βήμα προς τη συμφωνία Ελλάδας και θεσμών με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στο τραπέζι του Γιούρογκρουπ θα μπει, σύμφωνα με την ατζέντα που ανακοινώθηκε, και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το ζήτημα αυτό διχάζει τη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για κίνδυνο αποτυχίας του Γιούρογκρουπ.
Αιτία της διάστασης απόψεων ανάμεσα στον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι σύμφωνα με το Spiegel το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και -συγκεκριμένα- αν θα πρέπει να δρομολογηθεί αυτή στο επικείμενο Γιούρογκρουπ ή όχι.

Δεν επιδεικνύεται διάθεση συμβιβασμού Θα εμμείνουν στις θέσεις τους για το ελληνικό χρέος Σόιμπλε και Σαπέν;

Ο Μισέλ Σαπέν φαίνεται να υποστηρίζει την αναγκαιότητα μιας άμεσης απόφασης επειδή πιστεύει ότι δίχως αυτήν η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να περάσει από τη βουλή τις περικοπές που απαιτεί η τρόικα των δανειστών. Αντίθετα, ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει κάτι τέτοιο. Προηγουμένως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η οποία καθυστερεί από τον Οκτώβριο του 2015. Εκτός αυτού, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, που προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018.
Στο πλευρό της Γερμανίας στο συγκεκριμένο ζήτημα το Spiegel «βλέπει» τη Φινλανδία και την Αυστρία, ενώ τη γαλλική θέση στηρίζει, εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία.
Ας σημειωθεί ότι τόσο ο Μισέλ Σάπεν όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατ’ επανάληψη έχουν εκφράσει στο παρελθόν ανάλογες απόψεις. Ωστόσο, το καίριο στοιχείο είναι ότι ενόψει της κρίσιμης συνάντησης του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να επιδεικνύουν διάθεση για συμβιβασμό.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, εκτιμά το Spiegel, τόσο λόγω του αιτήματος του ΔΝΤ για ευρύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους όσο και λόγω της διαφωνίας του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την πρόταση για λήψη προληπτικών μέτρων.
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις εύκολα με λίγα κλικ – Αναλυτικά η διαδικασία

Σχεδόν μια εβδομάδα μένει μέχρι τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου και με λίγα μόνο κλικ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *