Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Τι είναι ο αυτόματης κόφτης. Οι τρείς παγίδες που κρύβει

Τι είναι ο αυτόματης κόφτης. Οι τρείς παγίδες που κρύβει

Ο αυτόματης κόφτης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, μας φέρνει μία στροφή πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και πιο κοντά σε νέα μέτρα.

Σύμφωνα με την πρόταση της Ελλάδας, την οποία θα εξετάσουν οι θεσμοί, θα γίνεται περικοπή δαπανών με προεδρικό διάταγμα στην περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, κάθε 30 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών θα καταρτίζει μια έκθεση πεπραγμένων από την οποία θα φαίνεται αν υπάρχει δημοσιονομική παρέκκλιση. Αν υπάρχει, τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα αποφασίζεται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, από μια λίστα κωδικών του προϋπολογισμού.

Από τον κόφτη εξαιρούνται οι δαπάνες σε ευαίσθητους τομείς όπως η Άμυνα και η Υγεία, οπότε μοιραία το βάρος πέφτει στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου.

Πότε και πως θα ενεργοποιούνται τα μέτρα

Αν η έκθεση διαπιστώνει ότι υπάρχει απόκλιση μικρότερη ή ίση με το 0,25% του ΑΕΠ, τότε δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα.

Αν η απόκλιση είναι από 0,26%-0,75%, τότε θα χρειαστούν μέτρα 0,5% του ΑΕΠ.

Αν η απόκλιση είναι από 0,76%-1,25% τότε θα χρειαστούν μέτρα 1% του ΑΕΠ.

Αν η απόκλιση είναι 1,26%-1,75% του ΑΕΠ, τότε θα χρειαστούν μέτρα 1,5% του ΑΕΠ.

Τέλος, αν η απόκλιση είναι 1,76%-2,25% του ΑΕΠ τα μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ.

Οι τρεις παγίδες που κρύβει ο «κόφτης»

Ο αυτόματος μηχανισμός διορθώσεων είναι το εργαλείο με το οποίο θα εφαρμόζεται αιώνια λιτότητα την οποία θα επιβάλει η λύση για την ελάφρυνση του χρέους όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ στο Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η παγίδα της πρότασης για τις ελληνικές κυβερνήσεις των επόμενων ετών βρίσκεται σε τρία διαφορετικά σημεία:

– Το πρώτο είναι ότι αν περάσει ως έχει η ελληνική πρόταση, οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι και το 2030 θα έχουν την υποχρέωση να διατηρούν πρωτογενή πλεονάσματα πολύ υψηλότερα του 3% του ΑΕΠ ανεξάρτητα από την οικονομική συγκυρία.

– Το δεύτερο σημείο – παγίδα είναι ότι όποιο μέτρο αναληφθεί από τους Ευρωπαίους για το χρέος αυτό θα ισχύει από το 2018 και μετά και αν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο τρίτο μνημόνιο. Το γεγονός αυτό βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από τη λύση του χρέους. Τούτο διότι η Ελλάδα θα αναλάβει άμεσα να παρατείνει τις συνθήκες λιτότητας, ενώ οι Ευρωπαίοι θα έχουν αναλάβει υποχρεώσεις μόνο μελλοντικές και υπό προϋποθέσεις.

– Το τρίτο σημείο-παγίδα είναι ότι το ελληνικό χρέος με όρους ΔΝΤ θα καταστεί βιώσιμο, δηλαδή θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 120% το 2030 με τα βασικό σενάριο. Με βάση το δυσμενές σενάριο και το αμέσως χειρότερο το ελληνικό χρέος το 2030 θα είναι στο 130,8% του ΑΕΠ και το 140,8% του ΑΕΠ. Ακόμη και αν όλα πάνε καλά σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Ελλάδα θα βρίσκεται για δεκαετίες σε επιτοκιακό κίνδυνο.

Δείτε ακόμα

Check Also

Πολύ σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση της υγείας της Μαρινέλλας – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

  Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει η Μαρινέλλα, η οποία νοσηλεύεται στην εντατική, μετά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *