Την αισιοδοξία του ότι είμαστε κοντά σε μία αρκετά καλή λύση για το χρέος, και μία πολύ καλή συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.
Ο υπουργός είπε η συμφωνία για την αξιολόγηση είναι βέβαιη, καθώς υπάρχει συμφωνία στο 99,9% των μέτρων με τους θεσμούς, ενώ τόνισε ότι είναι υψηλή η προσδοκία για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ μετά την αξιολόγηση καθώς και την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αυτό, πρόσθεσε, θα αποτελέσει αντίβαρο απέναντι στα υφεσιακά μέτρα, ύψους 3% του ΑΕΠ, που πήρε η κυβέρνηση.
Ο υπουργός είπε ότι πλέον είναι σαφές πως η αναφορά που υπήρχε σε προηγούμενες αποφάσεις της ΕΕ για το ελληνικό χρέος, ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βιωσιμότητά του, “αν χρειασθεί”, τώρα θα αποκτήσει υπόσταση.
Όπως εξήγησε, το «αν χρειασθεί» θα ορισθεί με αντικειμενικό τρόπο, που μπορεί να έχει σχέση με τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας (σ.σ.: αφορά στην πρόταση που είχε γίνει να μην υπερβαίνουν αυτές το 15% του ΑΕΠ) ή με τη μετατροπή κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά ή κάποιον άλλο τρόπο.
Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ πιέζει, ώστε να υπάρχει ο ίδιος αυτοματισμός για το χρέος, όπως και για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο υπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα γίνουν κάποιες μετατροπές δανείων από κυμαινόμενο σε σταθερό επιτόκιο, κάτι που θα έχει σημαντική θετική επίδραση στη βιωσιμότητα του χρέους (DSA).
Για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, είπε ότι θα ληφθούν το 2019, αφού η Eurostat επικυρώσει τον Μάιο του έτους αυτού ότι επιτεύχθηκε ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Το σημαντικό, τόνισε ο υπουργός, δεν είναι ποια θα είναι η τεχνική λύση που θα επιλεγεί – τέτοιες υπάρχουν πολλές, σημείωσε – αλλά να υπάρξει ένας καθαρός διάδρομος που θα πείσει τους επενδυτές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας.