Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / 24 ώρες προθεσμία στην Αθήνα για τη δόση

24 ώρες προθεσμία στην Αθήνα για τη δόση

Με την προϋπόθεση ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μία σειρά από εκκρεμότητες της ελληνικής κυβέρνησης έληξε το Euroworking group σήμερα. Η δόση των 7,5 δισ αναμένεται να πάρει το πρώτο πράσινο φως αύριο μετά την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων και αφού στείλουν επιστολή οι θεσμοί προς τα μέλη του Euroworking group που θα το επιβεβαιώνει.

Ανάμεσα στα ανοιχτά θέματα η ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, η μεταφορά 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία πρέπει να έχουν ρυθμιστεί μέχρι αύριο ενώ μεταφέρονται για Σεπτέμβριο μία σειρά από άλλες εκκρεμότητες όπως η αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για μεγάλους καταναλωτές, η μεταρρύθμιση για την διοίκηση των τραπεζών, ο ΑΔΜΙΕ, εκκρεμότητες στο ασφαλιστικό αλλά και η μεταρρύθμιση της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Το πρώτο πράσινο φως από το Euroworking group δεν είναι και το τελικό για την εκταμίευση αλλά ανοίγει τον δρόμο για τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία κ.α που χρειάζονται ψηφοφορία για να εγκρίνουν οποιαδήποτε εκταμίευση.

Το τελικό πράσινο φως που θα επιτρέψει την άμεση εκταμίευση των 7.5 δισ στα ελληνικά ταμείo θα το δώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης το οποίο αποτελείται από τους εκπρόσωποι του Euroworking group αφού όμως έχουν συμφωνήσει και οι κυβερνήτες του ESM που δεν είναι άλλοι από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ESM είναι προγραμματισμένο να γίνει κατά την διάρκεια του Eurogroup/Ecofin στις 16-17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργου και η δόση αναμένεται να εκταμιευθεί αμέσως μετά και νωρίτερα από το Βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις εύκολα με λίγα κλικ – Αναλυτικά η διαδικασία

Σχεδόν μια εβδομάδα μένει μέχρι τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου και με λίγα μόνο κλικ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *