Αρχική / ---SLIDER / Ασφαλιστική ικανότητα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανάκτησή της

Ασφαλιστική ικανότητα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανάκτησή της

Τη δυνατότητα να ανακτήσουν εκ νέου την ασφαλιστική τους ικανότητα έχουν οι μη μισθωτοί εργαζόμενοι, ύστερα από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ο ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά, οι ενδιαφερόμενοι που έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας, είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντας την 1η δόση), μπορούν:


-Να επισκεφτούν κατάστημα του EΦΚΑ χωρίς ραντεβού: Δηλαδή μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα του e-ΕΦΚΑ και χωρίς ραντεβού, ειδικώς για ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας και εφόσον, να λάβουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.
-Να εισέλθουν μέσω της ηλεκτρονική υπηρεσίας στην κατηγορία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton, και να επιλέξουν «αμφισβήτηση οφειλών». Υπενθυμίζεται δε πως ειδική ομάδα έργου επεξεργάζεται τα αιτήματα και η ασφαλιστική ικανότητα αποκαθίσταται μέσα σε λίγες ώρες.
Να αναμένουν την προγραμματισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας: H διαδικασία αυτή θα γίνεται ανά εβδομάδα και όχι μηνιαίως. Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα γίνεται η απόδοση για τακτοποίηση χρεών μετά τις 7 Μαρτίου.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Ασφαλιστική Ικανότητα

Η Ασφαλιστική Ικανότητα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους. Όσον αφορά στους μη μισθωτούς, απαραίτητα προϋπόθεση είναι είτε
α) να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, είτε

β) να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να εξοφλούν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση. Όσον αφορά στους μισθωτούς, προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας (που δηλώθηκαν στην Α.Π.Δ. από τον εργοδότη) κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, ανεξαρτήτως της εξόφλησης των εισφορών από μέρους του εργοδότη.


Η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όλοι οι νόμιμα διαμένοντες πολίτες στη Χώρα με ενεργό ΑΜΚΑ, έχουν ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ήτοι σε δημόσια νοσοκομεία καθώς και Κέντρα Υγείας.

Δείτε ακόμα

Check Also

Πασχαλινές διακοπές: Πότε θα κλείσουν τα σχολεία και για τις εκλογές

Οι  μαθητές και εκπαιδευτικοί θα απολαύσουν ακόμη δύο ημέρες διακοπών πριν τελειώσει το σχολικό έτος, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *