Η Χίλαρι Κλίντον αναδείχθηκε νικήτρια στην πρώτη δημοσκόπηση μετά το ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CNN, το 62% των ερωτηθέντων που είδαν την τηλεμαχία (από το CNN) απάντησε πως η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ ήταν νικήτρια, με τον Τραμπ να λαμβάνει ποσοστό 27%.
Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 41% Δημοκρατικοί και 26% Ρεπουμπλικάνοι, δηλαδή 10% περισσότεροι Δημοκρατικοί και 2% λιγότεροι Ρεπουμπλικάνοι απ’ όσους συμμετέχουν στις παναμερικανικές δημοσκοπήσεις.
Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο πρώτο debate πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, στις 8 Νοεμβρίου.
Οι δύο υποψήφιοι ενεπλάκησαν σε αντεγκλήσεις για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, διακόπτοντας ο ένας τον άλλον επανειλημμένα στην πρώτη τους, κρίσιμη τηλεμαχία, που αναλυτές θεωρούν ότι ίσως αποδειχθεί αποφασιστική για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας. Αφού χαιρετήθηκαν και αντάλλαξαν χειραψία χαμογελώντας, οι δύο υποψήφιοι δεν άργησαν να περάσουν στην επίθεση.
Ο συντονιστής της συζήτησης, Λέστερ Χολτ, δυσκολεύτηκε αρκετά να συγκρατήσει τους δύο υποψήφιους, που διέκοπταν ο ένας τον άλλον, με συγκρούσεις στους τομείς της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής αλλά και σε πολλά ακόμη ζητήματα. Η Κλίντον ξεκίνησε να αποκαλεί τον Τραμπ με το μικρό του όνομα, Ντόναλντ, αναγκάζοντάς τον ουσιαστικά να ακολουθήσει και να την αποκαλεί Χίλαρι στα πρώτα λεπτά, αλλά στη συνέχεια την προσφωνούσε υπουργό Εξωτερικών Κλίντον.
Κατηγορίες για το πεδίο της οικονομίας
Η Κλίντον αποκάλεσε τις λύσεις που προτείνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την οικονομία υπεραπλουστευτικές, ενώ ο Τραμπ την κατηγόρησε ότι το σχέδιό της για την οικονομία είναι «όλο λόγια» και δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιτύχει. «Έχω μια αίσθηση ότι θα κατηγορηθώ για τα πάντα», είπε η Κλίντον σε κάποιο σημείο. «Γιατί όχι;», ήταν η αντίδραση του μεγιστάνα.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Αμερικής, η NAFTA, έχει πολλά και σοβαρά ελαττώματα και πρόσθεσε πως η Κλίντον θα όφειλε να τα είχε αντιμετωπίσει η ίδια εδώ και χρόνια. «Το κάνεις αυτό επί 30 χρόνια, γιατί μόλις άρχισες να σκέφτεσαι λύσεις τώρα;», της είπε.
Η ανταλλαγή φραστικών πυρών συνεχίστηκε σε πρώτη φάση για την οικονομία, με τον Τραμπ να λέει ότι «θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις». Το οικονομικό σχέδιο της Κλίντον είναι «όλο λόγια, καθόλου ουσία, ακούγεται ωραίο, αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ». Ανταποδίδοντας την επίθεση επί προσωπικού, η Κλίντον έκρινε ότι «ο Ντόναλντ ζει στον δικό του κόσμο».
«Κραυγές» για το Ισλαμικό Κράτος
Ο Τραμπ χλεύασε το γεγονός ότι στον ιστότοπο της εκστρατείας της Κλίντον περιγράφεται το πώς θα αντιμετωπίσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. «Τουλάχιστον εγώ έχω ένα σχέδιο», ανταπάντησε η υποψήφια των Δημοκρατικών.
Ακόμη, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είπε πως η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Fed, δεν κάνει τη δουλειά της και διαδραματίζει έναν πολύ πολιτικό ρόλο.
Τα περιουσιακά στοιχεία του Τραμπ και τα email της Κλίντον
Ο Τραμπ είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον οποίο υποβάλλεται. Τόνισε ότι τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και του έχει γίνει «τρόπος ζωής σχεδόν». Πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει το πόσους φόρους πλήρωσε μόλις η Κλίντον δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επανερχόμενος στο ζήτημα του πώς χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν ΥΠΕΞ.
Η Κλίντον επιτέθηκε στον Τραμπ όσον αφορά τα φορολογικά του, λέγοντας ότι για άλλη μια φορά παλινωδεί. Υπάρχουν δημοσιεύματα περί του ότι ο μεγιστάνας οφείλει εκατομμύρια στη Γουόλ Στριτ και σε ξένες τράπεζες και μάλλον ο Τραμπ δεν θέλει οι Αμερικανοί να γνωρίζουν πόσα λίγα κατέβαλε σε φόρους, σημείωσε.
«Πρέπει να υπάρχει κάτι αληθινά σημαντικό, αν όχι τρομερό, που προσπαθεί να κρύψει», υποστήριξε η υποψήφια των Δημοκρατικών αναφερόμενη στη φορολογική δήλωση του Τραμπ και συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει ότι θα τη δώσει ποτέ στη δημοσιότητα.
Οι δύο τους συγκρούστηκαν ξανά και για το θέμα του τόπου γέννησης του Μπαράκ Ομπάμα -ο Τραμπ για καιρό υποστήριζε ότι δεν είναι Αμερικανός πολίτης και στη συνέχεια κατηγόρησε την Κλίντον ότι ξεκίνησε αυτό το ζήτημα. «Ο Τραμπ πραγματικά άρχισε την πολιτική του δράση βασιζόμενος σε ένα ρατσιστικό ψέμα, ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας μας δεν είναι Αμερικανός πολίτης. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για αυτό. Αλλά επέμενε. Επέμενε επί χρόνια και χρόνια», ανέφερε η Κλίντον.
Θέμα αντιπαράθεσης υπήρξαν και τα πυρηνικά όπλα, με την Κλίντον να δηλώνει για τον Τραμπ «όποιος μπορεί να προκληθεί από ένα tweet δεν πρέπει να έχει το χέρι του κοντά στο κουμπί των πυρηνικών».
Σε κάποιο σημείο, η Κλίντον δήλωσε ότι «προετοιμάστηκα για να γίνω πρόεδρος. Και αυτό είναι καλό». Στο τέλος του debate πάντως, όταν ρωτήθηκε αν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών σε περίπτωση που ηττηθεί, ο Τραμπ απάντησε ότι θα στηρίξει απόλυτα την αντίπαλό του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Τραμπ: «Η Χίλαρι Κλίντον δεν έχει “την ενέργεια” για να γίνει πρόεδρος»
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν έχει την «ενέργεια» που απαιτείται για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. «Αυτή δεν έχει την ενέργεια (…) Για να είσαι πρόεδρος της χώρας αυτής, χρειάζεσαι μια εντυπωσιακή ενέργεια», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος.
«Όταν θα έχει ταξιδέψει σε 112 χώρες και θα έχει διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, μια εκεχειρία, την απελευθέρωση διαφωνούντων (…) ή ακόμη θα έχει περάσει 11 ώρες να καταθέτει ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου, θα μπορεί να μου μιλά για ενέργεια», του απάντησε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι «οι αστυνόμοι του κόσμου», ούτε να προστατεύουν όλες τις χώρες. «Θέλω φυσικά να βοηθήσω όλους τους συμμάχους μας, αλλά χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορούμε να είμαστε οι αστυνόμοι του κόσμου, δεν μπορούμε να προστατεύουμε τις χώρες παντού στον κόσμο όταν δεν μας πληρώνουν αυτά που πρέπει», τόνισε.