Αρχική / ---SLIDER / Δημοσκόπηση – «φωτιά»: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ ΝΔ και Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση – «φωτιά»: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ ΝΔ και Μητσοτάκη

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας κατά 12,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. Η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 28,5% έναντι 16% του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας περαιτέρω την «ψαλίδα» από τα ευρήματα της αντίστοιχης δημοσκόπησης που είχε πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή.

Στην παράσταση νίκης η δημοσκόπηση καταγράφει ότι το 62% θεωρεί ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ. Καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 30,5%  έναντι 17% του Αλέξη Τσίπρα.

Οι 8 στους 10 δηλώνουν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο το 8,5% έχει αντίθετη άποψη. Από τις επιδόσεις της κυβέρνησης είναι ικανοποιήμενοι μόνο το 5,5%, ενώ το 86,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών το 64,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες. 

Το 60,5% δεν πιστεύει την εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ για σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ συνολικά το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιμετωπίζεται από τους ερωτηθέντες ως πιο αξιόπιστο με 14 μονάδες διαφορά από τον Πρωυπουργό.

Το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με τη φράση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει να προσφέρει ακόμη στη χώρα, ενώ μόλις το 5% πιστεύει το αντίθετο.

Ένα σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι οι 6 στους 10 που δηλώνουν ότι είτε θα απέχουν, είτε θα επιλέξουν το λευκό στις επόμενες εκλογές είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα έγινε κατά το διάστημα από τις 30 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.500 ατόμων.

Ανοιγμα της «ψαλίδας»  – Ανατροπές από την προηγούμενη δημοσκόπηση
Στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες ήταν το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας το 27,5% έναντι 17,5% που συγκεντρώνει η Κουμουνδούρου, σύμφωνα με την  δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, πριν από ένα μήνα. Τώρα η διαφορά έχει ανέβει στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες καθώς υποχώρησε κατά μία μονάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και κέρδισε 1,5% η ΝΔ.

Τρίτο κόμμα παρέμενε  η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,5% και ακολουθούσαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ με 5,5% αμφότερα. Η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη συγκέντρωνε ποσοστό 3,5% ενώ εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» μένουν ΑΝΕΛ (2%) και Ποτάμι (1,5%).

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με ποσοστό 22%, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ακολουθούσε με 19% ο πρωθυπουργός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από ένα μήνα το 81% των πολιτών φοβόταν  ότι τα πράγματα κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση, ενώ δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ήταν  σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες (85,5%).

Παρόμοιο ήταν  το κλίμα και στη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 72,5% δήλωνε ότι δεν ήταν ικανοποιημένο από την συγκυβέρνηση.

Δείτε ακόμα

Check Also

«Βασιλιάς» της Ευρώπης και πάλι ο Παναθηναϊκός

Οι «πράσινοι» κατέκτησαν το έβδομο τους Ευρωπαϊκό στην Γερμανική πρωτεύουσα, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης με …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *