Η δωρεάν θεραπεία παρέχεται από το Ανδρολογικό ιατρείο της Α’ Ουρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς και αφορά στην αντιμετώπιση με κρουστικά κύματα κυρίως σε ασθενείς με προβλήματα όπως υπέρταση, στεφανιαία νόσο, υπερλιπιδαιμία και σακχαρώδη διαβήτη.
Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Α’ Ουρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτρης Χατζηχρήστου, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικό πρόβλημα στους άντρες, ιδιαίτερα μετά τη μέση ηλικία. Υπολογίζεται πως 1 στους 5 άνω των 50 ετών πάσχει από οργανική στυτική δυσλειτουργία, και, μάλιστα, κατά 70% έχει αγγειακή αιτιολογία.
Η δωρεάν θεραπεία στο Γεννηματάς
Τα κρουστικά κύματα έχουν εφαρμοστεί την τελευταία 10ετία διεθνώς ως ο μόνος διαθέσιμος τρόπος αντιμετώπισης του αιτίου της αγγειακής νόσου στο πέος. Η εφαρμογή της τεχνολογίας των κρουστικών κυμάτων στα σηραγγώδη σώματα του πέους προκαλεί τη δημιουργία νέων αγγείων (νεοαγγειογένεση) με σύγχρονη αύξηση της αιματικής ροής, με αποτέλεσμα την επίτευξη καλύτερης ποιότητας στύσης. Επίσης αναγεννά τα κύτταρα του πέους βελτιώνοντας περαιτέρω τη σεξουαλική λειτουργία.
Είναι μια εντελώς ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Η θεραπεία γίνεται σε συνεδρίες (2 ή 3 ανά εβδομάδα) και η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 3 με 6 εβδομάδες. Η επιλογή του τελικού θεραπευτικού σχήματος καθορίζεται μετά τον διαγνωστικό έλεγχο. Από τις σχετικές μελέτες φαίνεται ότι για ασθενείς που ανταποκρίνονται στα χάπια για στυτική δυσλειτουργία, μετά την εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων το 60-70% δεν θα τα χρειάζονται, και θα καταφέρνουν να έχουν ικανοποιητικές σεξουαλικές επαφές. Σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με τα χάπια της στύσης από το στόμα, ένα ποσοστό περίπου 50% μετά τη θεραπεία θα ανταποκρίνεται στα φάρμακα.
Η Α’ Ουρολογική Κλινική του ΑΠΘ ερευνά εδώ και 10 χρόνια τη μέθοδο. Πρόκειται για την ερευνητική ομάδα με τις περισσότερες δημοσιεύσεις πάνω στην μέθοδο διεθνώς, ενώ συνεχίζει να εκπονεί κλινικές μελέτες σε σχέση με το πρωτόκολλο εφαρμογής της μεθόδου και τα αποτελέσματά της. Οι δημοσιευμένες εργασίες της για την επίδραση των κρουστικών κυμάτων στη στυτική δυσλειτουργία απέσπασαν δύο φορές βραβεία καλύτερης ερευνητικής παρουσίασης στα συνέδρια ESSM 2015 και SEEM 2018.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ