Αρχική / ---SLIDER / ΕΝΦΙΑ: Πώς να διορθώσετε τα λάθη στα εκκαθαριστικά σας

ΕΝΦΙΑ: Πώς να διορθώσετε τα λάθη στα εκκαθαριστικά σας

Τις επόμενες θα μπορούν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των οικημάτων τους οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αλλά και να μειώσουν περαιτέρω τον λογαριασμό του φετινού ΕΝΦΙΑ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υποβολή αρχικών/τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ έτους 2019.Αναλυτικά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

-Μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΑΑΔΕ ( www.aade.gr) και να επιλέξουν την εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο».

-Επισημαίνεται ότι η υποβολή των διορθωτικών αυτών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.

-Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ.

Ε9: Τα πιο συνηθισμένα λάθη

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που έχουν εντοπιστεί στο Ε9 είναι τα εξής:

– Ημιτελή κτίσματα- έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 60%.
Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό του φόρου, τότε ο φορολογούμενος ενδέχεται να μην έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου του στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσει εκ νέου την παράλειψη.-Αγροτεμάχια
Ορισμένοι φορολογούμενοι έχουν χρεωθεί μεγαλύτερο φόρο ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση. Αυτό συμβαίνει επειδή ο φορολογούμενος δεν έχει δηλώσει το δήμο που βρίσκεται το ακίνητο. Για αυτόν λόγο ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει εκ νέου το αγροτεμάχιο του στην τροποποιητική δήλωση του Ε9 και να συμπληρώσει σωστά τα στοιχεία της διεύθυνσής του.

– Ποσοστό συνιδιοκτησίας
Πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει το ποσοστό συνιδιοκτησίας στα ακίνητά τους ή το έχουν συμπληρώσει λανθασμένα με αποτέλεσμα κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100% και να “φουσκώνει” ο φόρος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος φορολογούμενος να διορθώσει το ποσοστό συνιδιοκτησίας για να υπολογιστεί σωστά ο φόρος.

– Όροφος
Πολλοί φορολογούμενοι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση του Ε9.

– Έτος κατασκευής:
Ορισμένοι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ως έτος κατασκευής την χρονιά που ηλεκτροδοτήθηκε το ακίνητο ενώ πρέπει να δηλωθεί το έτος που εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.

Δείτε ακόμα

Check Also

Προσοχή: Τσιμπήματα από θαλάσσιες ανεμώνες κατέκλυσαν το Ναύπλιο! Τι πρέπει να προσέχουμε!

Δερματικά προβλήματα σε μικρά παιδιά προκάλεσε η παρουσία ανεμώνων σε θάλασσα του Ναυπλίου. Η θαλάσσια …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *