Αρχική / ---SLIDER / Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων κατά ΔΝΤ: Σεβαστείτε τους Έλληνες εργαζόμενους

Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων κατά ΔΝΤ: Σεβαστείτε τους Έλληνες εργαζόμενους

Να σταματήσει το ΔΝΤ να επιμένει σε περαιτέρω περικοπές συντάξεων και στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα ζητεί η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Συνδικάτων, οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί σημαντική μείωση στο βιοτικό τους επίπεδο. Η λιτότητα και τα σκληρά μέτρα που απαιτήθηκαν από τους δανειστές από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν ήδη οδηγήσει σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και στις επιπλέον επιβαρύνσεις.

«Οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν υποστεί όλα τα βάρη της κρίσης από το 2008: οι μισθοί έπεσαν, οι συντάξεις «ψαλιδίστηκαν» και το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού είναι άνεργο. Συνεχίζοντας να διαλύουμε τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων δεν θα επιφέρει την πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ θα αυξηθούν οι ανισότητες στη χώρα» σύμφωνα με την γενική γραμματέα του ITUC.

Ο γενικός γραμματέας της ETUC, Λούκα Βιζεντίνι, δήλωσε ότι η τελευταία απόπειρα του ΔΝΤ να περιορίσει περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελλάδα συνιστά «επίθεση στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Ο ίδιος επισημαίνει τα εξής: «Οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, εκ των οποίων το 95% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, χρειάζονται συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό επίπεδο και δεν χρειάζονται ομαδικές απολύσεις. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει ήδη στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Τσίπρα, δηλώνοντας σαφώς ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και το δικαίωμα στην απεργία είναι εθνικά θέματα, που πρόκειται να διακανονιστούν με τους κοινωνικούς εταίρους με κυβερνητική υποστήριξη και ότι η Επιτροπή δεν θα παρέμβει για τα θέματα αυτά στην Ελλάδα. Θέλουμε το ΔΝΤ να δείξει τον ίδιο σεβασμό για τους Έλληνες εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, αντί να επιβάλει μεταρρυθμίσεις που θα βλάψουν περαιτέρω την οικονομία και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα».

Η ETUC εκφράζει την αλληλεγγύη της με την ελληνική συνδικαλιστική συνομοσπονδία ΓΣΕΕ και καλεί την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων ενάντια στις τελευταίες απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Δείτε ακόμα

Check Also

Πανελλαδική αποχή για μία εβδομάδα προτείνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη σημερινή της συνεδρίαση στην Αθήνα, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *