Παραμονές του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. μία νέα έρευνα βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Ανάλυση του αμερικανικού think tank «Pew Research Centre» καταγράφει αισθητή πτώση όσον αφορά τη στήριξη των Ευρωπαίων στην Ε.Ε. σε επτά μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πάνω από το 60% των Γάλλων ψηφοφόρων έχει αρνητική εικόνα για την Ε.Ε., ενώ σχεδόν το 50% του εκλογικού σώματος σε Γερμανία, Ισπανία και Ολλανδία δηλώνει «ευρωσκεπτικιστές».
Πρωταθλητές στη δυσαρέσκεια οι Έλληνες
Την αντίθεση του στην Ε.Ε. δηλώνει οχι μόνο το 60% των Γάλλων, αλλά και το 71% των Ελλήνων, ποσοστά μεγαλύτερα από το 48% των Βρετανών.
Η μελέτη απεικονίζει την τεράστια προσπάθεια των Βρυξελλών να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την Ε.Ε. μετά τη διπλή κρίση, οικονομική και προσφυγική, που αφορά μεταξύ άλλων και τη διαχείριση των ροών από Συρία και Βόρεια Αφρική.
Οι εξουσίες πίσω στα κράτη – μέλη
Το 2004, το 69% των Γάλλων ψηφοφόρων και το 58% των Γερμανών υποστήριζαν την Ε.Ε., ενώ δεν υπήρχε ούτε μία χώρα η οποία να καταγράφει αρνητική άποψη.
Η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, ότι δεν υπάρχει ούτε μία ευρωπαϊκή χώρα που να επιθυμεί την παράδοση περισσότερων εξουσιών στην ΕΕ, αντίθετα, ο αριθμός των ψηφοφόρων που θέλουν «επαναπατρισμό» των εξουσιών στα κράτη – μέλη παρουσιάζει αύξηση.
Περίπου τα δύο τρίτα των Ελλήνων (68 %) και των Βρετανών (65 %) θέλουν μέρος της εξουσίας που έχει η ΕΕ να επιστρέψει στην Αθήνα και το Λονδίνο.
Περιορισμό των εξουσιών της Ε.Ε. επιθυμεί το 47% στη Σουηδία, το 44% στην Ολλανδία το 43% στη Γερμανία και το 39% την Ιταλία.
Αλλά έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες – με εξαίρεση τη Γαλλία – δεν θέλουν η Βρετανία να ψηφίσει υπέρ του Brexit. Για την ακρίβεια,το 32 %των Γάλλων ψηφοφόρων κρίνουν θετική την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η έρευνα έδειξε πως οι Βρετανοί δεν είναι οι μόνοι που διατηρούν αμφιβολίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η εικόνα και το ανάστημα της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια μοιάζει για όλη την Ευρώπη σαν βόλτα με το τρενάκι του λούνα παρκ» γράφουν.
«Η Ε.Ε. ζει ξανά την εμπειρία της απότομης βουτιάς όσον αφορά τη στήριξη των πολιτών στα μεγαλύτερα κράτη – μέλη της. Ενώ η τάση για μεταφορά εξουσιών στις Βρυξέλλες είναι πτωτική. Στο σημείο αυτό καταγράφεται ότι μόνο το 8% των Ελλήνων δηλώνει υπέρ.
Στις περισσότερες χώρες το ένα τέταρτο ή και μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών προτιμά να διατηρηθεί η κατανομή εξουσιών ως έχει.