Αρχική / ---SLIDER / Οι Θεσμοί απέρριψαν πρόταση του ΥΠΟΙΚ να μπορεί ο δανειολήπτης να εξαγοράσει το δάνειο του

Οι Θεσμοί απέρριψαν πρόταση του ΥΠΟΙΚ να μπορεί ο δανειολήπτης να εξαγοράσει το δάνειο του

Οι Θεσμοί απέρριψαν πρόταση του ΥΠΟΙΚ να μπορεί ο δανειολήπτης να εξαγοράσει το δάνειο του
Οι δανειστές απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης να έχει ο οφειλέτης το δικαίωμα να υποβάλλει πρόταση εξαγοράς του δάνειου του πριν καταλήξει στα Funds. Αυτό υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε δημοσιεύματα για το θέμα.

«Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούσε εξαρχής θέση των δανειστών και αυτό αποτυπώθηκε στη συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μπουν αυστηροί κανόνες στην αγορά των δανείων για να προστατευθούν αδύναμες κοινωνικές ομάδες δανειοληπτών και αυτό επετεύχθη. Kατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με το νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη-εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του, είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις», ανέφεραν οι πηγές από το υπουργείο Οικονομικών.

Στην περίπτωση της Κύπρου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι δανειστές είχαν απορρίψει, επίσης, αντίστοιχες προτάσεις, με αποτέλεσμα να είναι στη διακριτική ευχέρεια (που έτσι κι αλλιώς ισχύει και στην ελληνική περίπτωση) της τράπεζας να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους δανειολήπτες.

«Σύμφωνα με την ψηφισμένη νομοθεσία, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη δώδεκα μήνες πριν από τη πώληση του δανείου του», σημείωναν ακόμη.

Οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν τέλος ότι στην πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Τ.τ.Ε. προβλέπεται η δυνατότητα ο δανειολήπτης να καταβάλει μετρητά για την εξαγορά του δανείου του σε ποσοστό της ονομαστικής του αξίας.

Δείτε ακόμα

Check Also

«Βασιλιάς» της Ευρώπης και πάλι ο Παναθηναϊκός

Οι «πράσινοι» κατέκτησαν το έβδομο τους Ευρωπαϊκό στην Γερμανική πρωτεύουσα, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης με …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *