Αρχική / ---SLIDER / Οι τράπεζες πιέζουν για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων

Οι τράπεζες πιέζουν για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων

Για σταθεροποίηση των καταθέσεων μετά τις απώλειες που καταγράφηκαν το πρώτο δίμηνο του 2017 και για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση δανείων κάνουν λόγο οι τραπεζίτες.

Επίσης, θέτουν τις προϋποθέσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μεταξύ αυτών είναι η επιστροφή της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ολοκλήρωση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, όπως ιδίως η ουσιαστική διαμόρφωση και αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η δυνατότητα πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε βάρος των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών και κυρίως των στρατηγικών κακοπληρωτών, και η εξάλειψη δυσλειτουργιών της υφιστάμενης σχετικής νομοθεσίας.

Στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και υπουργούς επισημάνθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

Η ρευστότητα και η χρηματοδότηση της οικονομίας. Υπογραμμίστηκε ότι η διαφαινόμενη επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει δημιουργήσει κλίμα σταθερότητας και έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση των καταθέσεων, μετά τις απώλειες που καταγράφηκαν κυρίως το πρώτο δίμηνο του 2017. Παράλληλα οι δανειακές ανάγκες των αξιόχρεων επιχειρήσεων καλύπτονται πλήρως. Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των νοικοκυριών για νέες χορηγήσεις, αυτό εμφανίζεται περιορισμένο. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση χορηγήσεων και να συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας είναι σημαντική η διατήρηση από το Δημόσιο της συνέπειας στην αποπληρωμή οφειλών του προς τον ιδιωτικό τομέα.
Η αξιοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ καθώς και του Fund of Funds (Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών) που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Οι Τράπεζες έχουν στηρίξει πολλαπλά τη διοχέτευση των κονδυλίων, υλοποιούν τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων και εγγυήσεων μικρών επιχειρήσεων global loans (αρχικό πρόγραμμα ύψους € 450 εκατ.), Cosme (€ 230 εκατ.) και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν παράσχει άμεση συνδρομή στις υλικοτεχνικές υποδομές διάθεσης των σχετικών οικονομικών πόρων.
Η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών. Η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών εξακολουθεί να αυξάνεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και οι τράπεζες επενδύουν σημαντικά ποσά στη δημιουργία των κατάλληλων τεχνολογικών υποδομών, με αποτέλεσμα να έχουν ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση τερματικών POS (προσθέτουν περίπου 100.000 νέα POS ετησίως). Για την περαιτέρω διάδοση των ηλεκτρονικών πληρωμών προτάθηκε από την ΕΕΤ η επανεξέταση του μέγιστου ποσού συναλλαγής με μετρητά και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τον ορισμό “επαγγελματικών” λογαριασμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και η σύνδεση των λογαριασμών αυτών με το αφορολόγητο.
Οι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι προοπτικές επίτευξής τους. Όπως καταγράφεται και σε πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ, ο ρυθμός μείωσης των ΜΕΑ το 2016 υπήρξε ικανοποιητικός. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να ικανοποιηθούν οι στόχοι για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων την τριετία 2017-2019 κατά €40 δισ..

Καταληκτικά και από τις δύο πλευρές διαπιστώθηκε η ανάγκη για ουσιαστική συνεργασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με το σύνολο των αρμόδιων υπουργείων και των λοιπών παραγωγικών φορέων, με κοινό στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

Δείτε ακόμα

Check Also

Πανελλαδική αποχή για μία εβδομάδα προτείνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη σημερινή της συνεδρίαση στην Αθήνα, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *