Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / ΗΠΑ: Προειδοποιούν με επαναφορά της βίζας στους Έλληνες λόγω ταυτοτήτων

ΗΠΑ: Προειδοποιούν με επαναφορά της βίζας στους Έλληνες λόγω ταυτοτήτων

Οι Αμερικανοί προειδοποιούν για επαναφορά της βίζας για ταξίδια Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ, αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων με νέου τύπου που θα περιλαμβάνουν τσιπάκι βιομετρικών χαρακτηριστικών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ οι ελληνικές ταυτότητες είναι οι πιο εύκολες στο να πλαστογραφηθούν γι’ αυτό και εντείνονται οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά. Κάτι το οποίο έγινε αντιληπτό και κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ετήσιας αξιολόγησης του προγράμματος Visa Waiver Program.

Το επόμενο διάστημα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας αναμένεται να έχει συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο για το θέμα.

Το νομοσχέδιο υπάρχει αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την ολοκλήρωση από πέρυσι το καλοκαίρι της σχετικής μελέτης των δύο επιτροπών που είχαν συσταθεί στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ για να εξετάσουν τις τεχνικές προδιαγραφές έκδοσης των νέων ταυτοτήτων.

Το θέμα κολλάει και στο κόστος για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων, το οποίο ανέρχεται σε 80 εκ. ευρώ και το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από το Δημόσιο. Η επιβάρυνση δε, για κάθε πολίτη, θα είναι 10 ευρώ κάτι που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διορθώσει και να αποφύγει.

Σημειώνεται πως ακόμη κι αν το σχετικό νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή και ψηφιστεί, απαιτείται και η προκήρυξη διαγωνισμού που μπορεί να «τραβήξει» αρκετούς μήνες για την ανάληψη του έργου.

Πρόκειται πάντως, για μια συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας και απέναντι στην Ε.Ε, εκτός από τις πιέσεις των ΗΠΑ.

Δείτε ακόμα

Check Also

Πανελλαδική αποχή για μία εβδομάδα προτείνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη σημερινή της συνεδρίαση στην Αθήνα, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *