Αρχική / ---SLIDER / Κατσέλη: Τι θα κρίνει τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων

Κατσέλη: Τι θα κρίνει τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων

Από τέσσερις παράγοντες θα εξαρτηθεί η έκβαση του κρίσιμου στοιχήματος, που συνιστά για τις ελληνικές τράπεζες η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως δε των επιχειρηματικών, δήωσε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, στην διάρκεια δείπνου που παρέθεσε η διοίκηση του ιδρύματος σε επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας.

Ειδικότερα, η κυρία Κατσέλη επισήμανε ότι η έκβαση της πρόκλησης της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προωθηθούν τα εξής:

Πρώτον, οι αναγκαίες βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του πτωχευτικού δικαίου.

Δεύτερον, η εναρμόνιση κινήτρων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, που αφορούν τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στις τράπεζες.

Τρίτον, ο βαθμός συντονισμού και η τεχνογνωσία των τραπεζών στην προώθηση καινοτόμων προϊόντων αναδιάρθρωσης που ν’ ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών.

Τέταρτον, η δυνατότητα εκχώρησης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους, είτε προς διαχείριση είτε προς πώληση.

“Αν η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνει αποτελεσματικά, τότε θα απελευθερωθούν κεφάλαια τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και θα διοχετευθούν στην οικονομία για την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων” σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

Αναφερόμενη στα όσα πρέπει να γίνουν για να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι χρειάζεται βιώσιμη και ισχυρή συμμαχία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, του τραπεζικού τομέα και του κράτους, ένα νέο ισχυρό και βιώσιμο συμβόλαιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

Πρόσθεσε ότι μεγάλη και κρίσιμη πρόκληση τόσο για την Εθνική, όσο και συνολικά για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, παραμένει η βελτίωση της ρευστότητας και της κερδοφορίας, μέσω της σταδιακής επιστροφής της καταθετικής βάσης και της επέκτασης δανειοδότησης και συμμετοχών σε κερδοφόρες δραστηριότητες. «Αυτό προϋποθέτει αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και εμπέδωση μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών – καταθετών – επιχειρήσεων – κράτους. Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η διάδοση της ηλεκτρονικής τραπεζικής που συντελεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και η άσκηση φορολογικής πολιτικής, που δεν θα λειτουργεί ως αντικίνητρο για την αύξηση των καταθέσεων, αποτελούν προϋποθέσεις στη σφυρηλάτηση σχέσεων εμπιστοσύνης» επισήμανε, ενώ μνεία έκανε και στην πρόκληση που συνιστά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η προετοιμασία του, ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί ανταγωνιστικά, διεθνώς, στο νέο τραπεζικό ψηφιακό τοπίο, με νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

Την αποφασιστικότητα της Εθνικής Τράπεζας να στηρίξει επενδυτικές πρωτοβουλίες με δυνητικά πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία, υπογράμμισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ενώ πρόσθεσε ότι η στήριξη προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα συνεχίζεται απρόσκοπτα.

“Βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι η συμμετοχή μας στο νέο κύκλο επιδοτούμενων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, στον οποίο πρωτοστατούμε, όντας η πρώτη Ελληνική Τράπεζα που ενταχθήκαμε τον Μάρτιο του 2016 στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας μας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, υπογράψαμε τον Ιούλιο την πρώτη συμφωνία στην Ελλάδα του προγράμματος ″COSME″, που θα δώσει τη δυνατότητα στην Τράπεζα να χορηγήσει εντός της επόμενης τριετίας δάνεια συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Μέσα στον Αύγουστο, ολοκληρώσαμε την πρώτη Ελληνική Τιτλοποίηση Επιχειρηματικών Δανείων από το 2007, που μας επιτρέπει να αντλήσουμε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση έως και 300 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και την EBRD. Κύριος στόχος μας μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε κεφάλαια κίνησης, καθώς και η χορήγηση νέων δανείων για επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Τα προγράμματα αυτά αναμένεται να ωφελήσουν πάνω από 2.000 ΜΜΕ και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης” υπογράμμισε.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις εύκολα με λίγα κλικ – Αναλυτικά η διαδικασία

Σχεδόν μια εβδομάδα μένει μέχρι τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου και με λίγα μόνο κλικ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *