Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Κέρι: Η προσωρινή εκεχειρία είναι ίσως η τελευταία για να σωθεί η Συρία

Κέρι: Η προσωρινή εκεχειρία είναι ίσως η τελευταία για να σωθεί η Συρία

Η συμφωνία ΗΠΑΡωσίας για την Συρία, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το απόγευμα της Δευτέρας “ενδέχεται να είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί” η χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

“Πιστεύουμε πως η μόνη ρεαλιστική και εφικτή λύση για τον πόλεμο είναι εν τέλει μια πολιτική λύση” τόνισε ο Κέρι, σημειώνοντας πως οι αρχικές αναφορές δείχνουν μείωση των βίαιων συγκρούσεων, έπειτα από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας για παύση των εχθροπραξιών.

“Οι αρχικές αναφορές είναι ότι έχει σημειωθεί κάποια μείωση της βίας, ενώ υπάρχουν και λίγες αναφορές συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές, αν και είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε οποιαδήποτε συγκεκριμένα συμπεράσματα”, τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Θα υπάρξουν αναμφίβολα αναφορές για βίαιες συγκρούσεις εδώ και εκεί, αλλά αυτή είναι σχεδόν πάντα η φύση του ξεκινήματος της παύσης των εχθροπραξιών”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε πως χρειάζεται επειγόντως να ξεκινήσει η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ άλλων και σε πολλές περιοχές του Χαλεπιού. “Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να διευκρινίσω πόσο επείγουσα είναι αυτή η βοήθεια, σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται κυριολεκτικά για θέμα ζωής και θανάτου για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων”, τόνισε.

Επικαλέστηκε την ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία στα κύρια μέτωπα συγκρούσεων παρατηρείται ηρεμία, έπειτα από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας σήμερα στις 19:00.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισήμανε πως μόλις σημειωθεί μια συνεχής περίοδος ηρεμίας και αυξημένη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας κατά την διάρκεια των επτά ημερών της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα ξεκινήσουν να συντονίζουν τις στρατιωτικές τους επιθέσεις.

“Μόλις ξεκινήσουν οι επιδρομές ΗΠΑ-Ρωσία, τότε θα αποτραπεί από το συριακό καθεστώς να πραγματοποιεί πολεμικές πτήσεις πάνω από περιοχές στις οποίες η νόμιμη αντιπολίτευση είναι παρούσα”, πρόσθεσε ο Κέρι.

Δείτε ακόμα

Check Also

Επίδομα ανεργίας: Έρχονται πληρωμές ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης και το μισθό

Στο σκιαγράφημα των επερχόμενων αλλαγών στο επίδομα ανεργίας προχώρησε η Υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *