Αρχική / ---SLIDER / Κορονοϊός: Μπορεί να νοσήσει ή να μεταδώσει το ιό κάποιος που έχει κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου

Κορονοϊός: Μπορεί να νοσήσει ή να μεταδώσει το ιό κάποιος που έχει κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, οι μελέτες υποδεικνύουν ότι αν οι άνθρωποι πράγματι μολύνονται από τον ιό παρά τον εμβολιασμό τους, φέρουν μικρότερο ιικό φορτίο

Το ερώτημα όλων όσων κάνουν το εμβόλιο είναι ένα και αφορά το κατά πόσο τελικά προστατεύεται από το να νοσήσει από κορονοϊό και αν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους αν νοσήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί.Ξεκάθαρα απάντηση δεν φαίνεται να υπάρχει στο ερώτημα αυτό ωστόσο, γίνονται έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κατά πόσο δηλαδή μπορούν να μας προστατεύσουν και φυσικά μελέτες για το πόσο μεταδίδει κάποιος εμβολιασμός τον ιό σε άλλον.

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει στα δυο εμβόλια της AstraZenexa και της Pfizer, εκτός από το γεγονός πως για την AatraZeneca έχουν αναφερθεί περιστατικά σοβαρών παρενεργειών και θρομβώσεων, αφορά και κάτι άλλο. Πρόκειται για την αποτελεσματικότητα των δυο εμβολίων με την Pfizer να παίρνει και πάλι τη σκυτάλη εμφανίζοντας εξαιρετικά ποσοστά αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% με την AstraZeneca να ακολουθεί με 80% ωστόσο να εμφανίζει καλύτερα αποτελέσματα στον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης.

Τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης από COVID-19, αλλά ακόμα και αν οι άνθρωποι που εμβολιάζονται δεν αρρωστήσουν, διατηρούν τις πιθανότητες μόλυνσης χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το εμβόλιο μπορεί, επίσης, να μειώσει τις πιθανότητες των ανθρώπων αυτών να μεταδώσουν τον ιό.«Ένα εμβολιασμένο άτομο ελέγχει καλύτερα τον ιό, επομένως οι πιθανότητες μετάδοσης μειώνονται σημαντικά», εξηγεί χαρακτηριστικά ο Δρ. Robert Gallo, επιδημιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, οι μελέτες υποδεικνύουν ότι αν οι άνθρωποι πράγματι μολύνονται από τον ιό παρά τον εμβολιασμό τους, φέρουν μικρότερο ιικό φορτίο στη μύτη τους σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους, καθιστώντας έτσι δυσκολότερη τη μετάδοση του ιού.

Όσο ο εμβολιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι να έχουμε ασφαλή αποτελέσματα, οι ειδικοί προτείνουν να συνεχίζουν ακόμα και όσοι έχουν κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα ακριβώς επειδή δεν είναι γνωστό κατά πόσο μπορούν να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό.Δεδομένης της αβεβαιότητας και της παρουσίας των μεταλλάξεων οι οποίες εμφανίζονται ανθεκτικές στα εμβόλια, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι άνθρωποι που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (και με τις δύο δόσεις) θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να εφαρμόζουν την κοινωνική απόσταση στους δημόσιους χώρους ή όταν επισκέπτονται μη εμβολιασμένους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής COVID-19 σε περίπτωση μόλυνσης.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Το εμβόλιο είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι πανάκεια που θα σταματήσει την επιδημία αύριο», επισημαίνει ο Δρ. Gallo.

Δείτε ακόμα

Check Also

Πασχαλινές διακοπές: Πότε θα κλείσουν τα σχολεία και για τις εκλογές

Οι  μαθητές και εκπαιδευτικοί θα απολαύσουν ακόμη δύο ημέρες διακοπών πριν τελειώσει το σχολικό έτος, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *