Αρχική / ---SLIDER / Λεπέν: Η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ στο επίκεντρο της προεκλογικής ατζέντας της

Λεπέν: Η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ στο επίκεντρο της προεκλογικής ατζέντας της

H ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, επιδιώκει να μετατρέψει τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας τον Μάιο σε ένα δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμορφώνοντας μία στρατηγική για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, εφόσον νικήσει.

Στις εκλογές του 2012, η Λεπέν κατέβηκε με δέσμευση για μία γρήγορη και αιφνιδιαστική έξοδο από το ευρώ, αλλά τότε είχε επιδιώξει ευρύτερη στήριξη από ένα κατακερματισμένο γαλλικό εκλογικό σώμα. Τώρα, η Λεπέν λέει ότι θα οργανώσει μία συντεταγμένη έξοδο παρά μία σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ίδια και κορυφαία στελέχη του κόμματός της λένε ότι, σε περίπτωση νίκης, η κυβέρνησή της θα αναλωθεί το πρώτο εξάμηνο, μαζί με άλλες απογοητευμένες χώρες του ευρώ, σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός καλαθιού σκιωδών ευρωπαϊκών νομισμάτων. Η επαναφορά του φράγκου, λέει, θα συνδεθεί τελικά με το καλάθι αυτό, αντικαθιστώντας το ευρώ.

Η Λεπέν σημειώνει ότι άλλες χώρες, που δυσκολεύονται να επιτύχουν τους κανόνες της Ευρώπης, θα θέλουν να εισέλθουν σε συζητήσεις για τη διάσπαση της ΕΕ. Η απειλή εξόδου από το ευρώ, λέει, χρησιμοποιήθηκε για να εκβιασθούν η Ελλάδα και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης να εφαρμόσουν προγράμματα λιτότητας, που απορρίπτουν οι λαοί τους. «Το ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκε ως νόμισμα, αλλά ως όπλο – ένα μαχαίρι μπηγμένο στα πλευρά μίας χώρας για να την αναγκάσει να πάει εκεί που δεν θέλουν οι πολίτες της να πάνε», δήλωσε η Λεπέν τον τρέχοντα μήνα. «Θεωρείτε ότι θα αποδεχθούμε να ζούμε κάτω από την απειλή αυτή, αυτή την οδηγία; Αποκλείεται εντελώς», τόνισε.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, μία προσπάθεια της Γαλλίας, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, να φύγει από την ΕΕ, θα ήταν πολύ πιο προβληματική από το Brexit, οποίο δεν αφορά στο νόμισμα, καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης. Ένα «Frexit” θα προκαλούσε πιθανότατα χάος στην Ευρωζώνη και θα υπονόμευε ευρύτερα την ΕΕ με άλλο τρόπο από ότι το Brexit. Καμία χώρα δεν έχει προσπαθήσει να φύγει από το ευρώ και οι γαλλικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, αν και οι Γάλλοι θέλουν να ανακτήσουν τον έλεγχο από τις Βρυξέλλες, η πλειοψηφία τους δεν θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου από το ευρώ.

Δείτε ακόμα

Check Also

Παρέμβαση «βόμβα» Τσίπρα! «Να προσφύγει στη βάση ο Κασσελάκης»

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και την ώρα που το …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *