Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Light αναψυκτικά: Ποιους κινδύνους εγκυμονούν για την υγεία

Light αναψυκτικά: Ποιους κινδύνους εγκυμονούν για την υγεία

Τα light αναψυκτικά θεωρούνται από τους περισσότερους μια ασφαλής επιλογή στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

Πολλοί επιστήμονες ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το αν συμβάλουν στην απώλεια ή τη διατήρηση του βάρους.

AdTech Ad

Σύμφωνα με τη Marion Nestle, PhD, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγγραφέα του Soda Politics: Taking on Big Soda (and Winning), «υπάρχουν ορισμένα στοιχεία πως τα αναψυκτικά διαίτης προκαλούν παρόμοια μεταβολικά προβλήματα με τα σακχαρώδη ροφήματα».

Συγκεκριμένα, μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα σε σχεδόν 10.000 ενήλικες βρήκε πως μόλις ένα light αναψυκτικό τη μέρα πυροδότησε κατά 34% αύξηση των πιθανοτήτων για μεταβολικό σύνδρομο, μία πολυπαραγοντική νόσο που σχετίζεται με το κοιλιακό λίπος και την υψηλή χοληστερόλη και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια.

bigstock Refreshing Glass Of Cola With 5374466

«Οτιδήποτε έχει έντονα γλυκιά γεύση, ακόμη κι αν τεχνικά δεν περιέχει ζάχαρη, μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση της ινσουλίνης» εξηγεί ο Jacob Teitelbaum, MD, συγγραφέας του “Complete Guide to Beating Sugar Addiction”.

«Όταν η κατανάλωση είναι μεγάλη, αρχίζουμε να παρατηρούμε αυξημένη ινσουλινοαντίσταση, διαβήτη και καρδιοπάθειες» σημειώνει.

Ένας από τους λόγους που η κατανάλωση των light αναψυκτικών μπορεί να προκαλέσει εθισμό αφορά τους γευστικούς μας κάλυκες οι οποίοι συνηθίζουν στη γλυκιά γεύση και μετά ζητούν όλο και περισσότερη για να νιώσουν ικανοποιημένοι.

Τέλος, τα light ανθρακούχα αναψυκτικά έχει αποδειχτεί πως προκαλούν τερηδόνα, λέπτυνση των οστών και προβλήματα στα νεφρά ενώ αυξάνουν τις πιθανότητες για παχυσαρκία.

Μελέτη του Επιστημονικού Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση δύο ή παραπάνω light αναψυκτικών τη μέρα μπορεί να αυξήσει την περιφέρεια της μέσης έως και κατά 500%!

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις εύκολα με λίγα κλικ – Αναλυτικά η διαδικασία

Σχεδόν μια εβδομάδα μένει μέχρι τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου και με λίγα μόνο κλικ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *