Αρχική / ---SLIDER / Μαύρος μύκητας: Η λοίμωξη του κορονοϊού που χτυπά το ανοσοποιητικό

Μαύρος μύκητας: Η λοίμωξη του κορονοϊού που χτυπά το ανοσοποιητικό

Μουκορμύκωση ή αλλιώς «μαύρος μύκητας» ονομάζεται η λοίμωξη η οποία εκδηλώνεται σε όλο και περισσότερους νοσούντες ή που έχουν αναρρώσει από τον κορoνοϊό στην Ινδία.


Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μία σπάνια μυκητιασική λοίμωξη, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρα, καθώς ο συγκεκριμένος μύκητας έχει την τάση να εξαπλώνεται στον οργανισμό μέσω των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας θρομβώσεις και καταληκτικά νέκρωση σε πολλούς ιστούς. Χωρίς την απαραίτητη θεραπεία και χειρουργική επέμβαση, φτάνει γρήγορα στην εγκέφαλο.

Σύμφωνα με το CDC, την αμερικανική υπηρεσία ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί με την απλή εισπνοή από τους μύκητες στη μούχλα, σε αλλοιωμένα τρόφιμα, στον αέρα.

Ο μύκητας, αναπτύσσεται στα νοσοκομείο πιο εύκολα σε υγραντήρες του αέρα ή δοχεία οξυγόνου που δεν έχουν καθαριστεί όπως πρέπει, όμως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μόλις εμφανιστούν συμπτώματα, ο μύκητας πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως, πολλές φορές με χειρουργικό καθαρισμό της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση έχει μοιραία έκβαση στο 54% των περιπτώσεων, ενώ ο ασθενής καταλήγει μέσα σε μόλις λίγες ημέρες.


Στην Ινδία ο κορονοϊός εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς, εδώ και πολλούς μήνες. Υπό κανονικές συνθήκες. το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και άμεσα τον «μαύρο μύκητα», όμως η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας.

Ο συγκεκριμένος μύκητας, είναι πολύ επιθετικός και απειλεί κυρίως ανισοκατασταλμένους ασθενείς μετά από μεταμόσχευση, διαβητικούς, καρκινοπαθείς, αλλά και άτομα στα οποία έχουν χορηγηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στεροειδή στο πλαίσιο μίας θεραπείας, όπως συμβαίνει με τους νοσούντες από κορονοϊό.

Η πάθηση θεωρείται σπάνια. Πριν την πανδημία του κορονοϊού στην Ινδία δεν εκδηλώνονταν περισσότερα από δέκα-είκοσι κρούσματα τον χρόνο. Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 5.000, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Hindustan Times, ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει στα 7.250 και εκτιμά ότι τουλάχιστον 219 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον “μαύρο μύκητα”.

Πολλά νοσοκομεία στην Ινδία εγκαινιάζουν ειδική πτέρυγα τους νοσούντες από τον «μαύρο» μύκητα, ενώ σε κάποια από τα κατίδια, οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για πανδημία μουκορμύκωσης.


Τέλος, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο στους νοσούντες από τον κορονοϊό: Όπως και με κάποιες άλλες λοιμώξεις, ο οργανισμός μερικές φορές δείχνει μία υπερβολική ανοσοαπόκριση.

Το σώμα «υπεραντιδρά» απέναντι στον… εισβολέα, εκκρίνοντας τόσο μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε ζωτικά όργανα.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευρωεκλογές: Προσοχή, υπάρχουν ποινές για όσους επιλέξουν αποχή από τις κάλπες; – Τι ισχύει

Δεκαεννιά μόλις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *