Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ: Δεν θα υποσχεθούμε περισσότερα από όσα μπορούμε να δώσουμε

Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ: Δεν θα υποσχεθούμε περισσότερα από όσα μπορούμε να δώσουμε

Σκληρή επίθεση από τις ΗΠΑ εξαπέλυσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και τόνισε πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε σε ένα μεγάλο ψέμα.

«Κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα είναι η αντιμετώπιση του λαϊκισμού, είτε προέρχεται από την αριστερά είτε από τη δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε στηριζόμενος σε ένα μεγάλο ψέμα. Αναπόφευκτα η χώρα συγκρούστηκε με την πραγματικότητα. Υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε ένα τρίτο Μνημόνιο. Η οικονομία παραμένει σε ύφεση. Η Ελλάδα παραμένει, έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, εντός προγραμμάτων διάσωσης. Το 90% του πληθυσμού πιστεύει ότι η χώρα κατευθύνεται στην λάθος κατεύθυνση.

«Στόχος να προσφέρουμε ένα νέο όραμα πολιτικής. Πρώτη μας προτεραιότητα να δείξουμε στον κόσμο ότι αναγνωρίζουμε τα λάθη του παρελθόντος. Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του. Να πείσουμε ότι αλλάζουμε. Με νέες ιδέες, νέους ανθρώπους, νέες πολιτικές. Δεύτερη απόφαση που πήραμε είναι να διαχωρίσουμε ξεκάθαρα τη θέση μας από το λαϊκισμό, λέγοντας την αλήθεια. Πήραμε το ρίσκο να προσπαθήσουμε να χτίσουμε μια «κουλτούρα ελπίδας», λέγοντας στον κόσμο μόνο την αλήθεια. Ο λαϊκισμός είναι αποτελεσματικός στην αντιπολίτευση και αναποτελεσματικός στη διακυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις ΗΠΑ, έκανε λόγο για έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση.

«Μιλήσαμε ξεκάθαρα για νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Παρουσιάσαμε κοστολογημένο πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύουμε στη μείωση της φορολογίας και των κρατικών δαπανών για να έρθει η ανάπτυξη. Παράλληλα, τονίσαμε ότι είναι αναγκαία η προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οφείλουμε να σταματήσουμε άμεσα το brain drain. Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτά πρέπει να αναδείξουμε. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται πολιτική αλλαγή. Η δέσμευση για ουσιαστικές, δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα είναι αναγκαία για τη χώρα. Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει κερδίσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ δεν πιστεύει ούτε στην ουσία των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα.

Δίνουμε έμφαση στην αλλαγή του μείγματος πολιτικής. Πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας, ώστε να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί. Είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει η οικονομία με πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για την επόμενη δεκαετία. Τόσο υψηλά πλεονάσματα μπορεί να υπονομεύουν τις μεταρρυθμίσεις. Τα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται άμεσα και με το θέμα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εκλέχθηκα Πρόεδρος πριν από εννέα μήνες. Χάσαμε πριν ένα χρόνο τις εκλογές με διαφορά 7%. Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγούμαστε με μια διαφορά που κυμαίνεται από 7% έως 12%. Πιστεύουμε ότι ο λαϊκισμός θα νικηθεί διότι δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Δεν θα υποσχεθούμε περισσότερα από όσα μπορούμε να δώσουμε. Η Ελλάδα θα ορθοποδήσει. Το πιστεύω ειλικρινά», τόνισε, για τις δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δείτε ακόμα

Check Also

«Βασιλιάς» της Ευρώπης και πάλι ο Παναθηναϊκός

Οι «πράσινοι» κατέκτησαν το έβδομο τους Ευρωπαϊκό στην Γερμανική πρωτεύουσα, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης με …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *