Αρχική / ---SLIDER / Μητσοτάκης από Βουλή: Αύξηση προστίμων και άμεση φυλάκιση στους εμπρηστές

Μητσοτάκης από Βουλή: Αύξηση προστίμων και άμεση φυλάκιση στους εμπρηστές

Την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση για τις πυρκαγιές πραγματοποίησε από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του, υπογράμμισε ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ απειλητική και επικίνδυνη για όλους», Ο ίδιος, τόνισε ότι «η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους».


«Οι φωτιές δεν έχουν πολιτικό χρώμα και οι απαντήσεις μας θα πρέπει να είναι δοκιμασμένες στη ζυγαριά του ρεαλιστικού, του υπεύθυνου και του εφαρμόσιμου», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε τη συμπαράσταση του προς όλους όσοι δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές.

Αφού διαβεβαίωσε ότι το Κράτος θα ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες αποζημιώσεων αλλά και αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Οι κλιματικές απειλές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επικαλέστηκε τη φριχτή εμπειρία της Χαβάης, όπου κάηκε μία ολόκληρη πόλη χωρίς να προλάβουν οι Αρχές να την εκκενώσουν με εκατοντάδες θύματα και αγνοουμένους.


Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων.

Για τη φωτιά στον Έβρο
Αναφερόμενος στη φωτιά του Έβρου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, σημειώνοντας ότι αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες. «Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τους χειρισμούς, που έγιναν, εκ του αποτελέσματος αυτοί δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Τις φωτιές τις σβήνουν αυτοί που βρίσκονται στο πεδίο και όταν αναρωτιέστε γιατί η φωτιά καίει για 12η μέρα, κάποιοι σας ακούν και θέλουν από εσάς αναγνώριση των προσπαθειών τους. Υπάρχουν ωστόσο εύλογα ερωτήματα και απορίες, που πρέπει να απαντηθούν», επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη φωτιά της Ρόδου, ο «Κοπέρνικος» έδωσε εκ των υστέρων την τελική εκτίμησή του για το μέγεθος της οικολογικής επίπτωσης, που είναι το 10% της αρχικής εκτίμησης των 160.000 καμένων στρεμμάτων.
Αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό


Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό είτε από αμέλεια, είτε από δόλο.

«Είναι καιρός λοιπόν να σταματήσει αυτό το παραμύθι των προσλήψεων, που δημιουργείται απ΄αυτούς που αρέσκονται σε αλχημείες. Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά καλύτερης εκπαίδευσης και μεγαλύτερης παρουσίας του πυροσβεστικού σώματος στα δάση που θα κάνουμε στο μέλλον», υπογράμμισε.
Νέα Canadair έως το 2027 στην Ελλάδα

Συνεχίζοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα τα νέα Καναντέρ». «Δεν μασάω τα λόγια μου, η δυνατότητα μας για έγκαιρη παρέμβαση στις πυρκαγιές μπορεί να βελτιωθεί μέσω της προμήθειας drones και θερμικών καμερών, συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δασοκομάντος, αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης».


«Έχω μιλήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμφωνήσαμε πως θα δοθούν κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και για την φροντίδα της δασικής έκτασης στη Δαδιά», είπε.

Πηγή: Reporter.gr

Δείτε ακόμα

Check Also

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Ανοιχτή η πλατφόρμα για φθηνό ρεύμα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Όσοι θέλουν να μάθουν εάν είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν μπορούν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *