Αρχική / ---SLIDER / Ντάισελμπλουμ: Αδιανόητο να υπάρχει συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου

Ντάισελμπλουμ: Αδιανόητο να υπάρχει συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου

«Ο κόσμος νομίζει πως επειδή γίνεται ένα Eurogroup την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχουμε τελειώσει. Αυτό δεν ήταν ποτέ το δικό μου χρονοδιάγραμμα. Είναι αδιανόητο», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup – Ντομπρόβσκις: Προϋπόθεση για το ελληνικό πρόγραμμα η συμμετοχή του ΔΝΤ

Η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας δεν θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα για το προσεχές Eurogroup στις Βρυξέλλες (σ.σ. της 20ής Φεβρουαρίου), δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

“Ο κόσμος νομίζει πως επειδή γίνεται ένα Eurogroup την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχουμε τελειώσει. Αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ το δικό μου χρονοδιάγραμμα. Είναι αδιανόητο”, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ , μιλώντας σε ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό και προσέθεσε: “Επίσης το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει”.

O πρόεδρος του Eurogroup  επισήμανε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει ουσιαστικής σημασίας για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποτελεί μια οξεία κρίση, υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος της Ευρωομάδας των 19 υπουργών Οικονομικών.

Σχέδια επί χάρτου αντί συμφωνίας στο Eurogroup

Και επισήμως πλέον θεωρείται χαμένο για την Ελλάδα το ραντεβού της 20ης Φεβρουαρίου και πλέον το κλείσιμο της αξιολόγησης μετατίθεται «εν ευθέτω χρόνω».

Η ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της Πέμπτης έχει τρίτο θέμα την Ελλάδα και, αντί να κάνει αναφορά σε «συμφωνία», προβλέπει πως θα γίνει συζήτηση και εκτίμηση της κατάστασης «επικεντρώνοντας σε σχέδια που θα δώσουν ώθηση στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος».

Πιστοποιείται έτσι, εμμέσως, πως προοπτική κλεισίματος συμφωνίας σε αυτό το Eurogroup δεν διαφαίνεται και ότι  Αθήνα και ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν συζητήσεις για το μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι ήδη (18 Ιουλίου 2016) ο Επίτροπος Μοσκοβισί, όταν βρισκόταν ξανά στη χώρα μας, υπογράμμιζε την ανάγκη να ολοκληρωθούν έως το τέλος της χρονιάς που πέρασε οι διαπραγματεύσεις και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να υπάρξει  λύση και για το ελληνικό χρέος.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup για την συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου αναφέρεται πως «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της 2ης αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).

Διαβάστε τo κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup στα αγγλικά:

«The Eurogroup will take stock of the ongoing implementation of Greece’s macroeconomic adjustment programme, focusing on plans to carry forward the second review of the programme. Reviews are carried out by the staff of the European Commission, the European Central Bank, the European Stability Mechanism and the International Monetary Fund».

Ντομπρόβσκις: Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Επιτεύξιμη είναι μια συμφωνία για την Ελλάδα στο τεχνικό επίπεδο, αρκεί όλες οι πλευρές να συμβάλλουν, εκτιμάει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις χαιρέτισε την θετική τροχιά που έχουν μπει οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας από το 2016 σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής, προϋπόθεση των οποίων όμως, είναι η ομαλή διεξαγωγή του τρίτου προγράμματος και η αποφυγή ενός ατυχήματος.

Ο Λετονός Αντιπρόεδρος τόνισε πως έχει γίνει μεγάλη δουλειά στις μεταρρυθμίσεις και δρομολογούνται περεταίρω δημοσιονομικές προσπάθειες με σημαντικότερα παραδείγματα το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και την ανεξαρτητοποίηση της γενικής γραμματείας εσόδων.

«Αχίλλειος πτέρνα» η εφαρμογή των ψηφισθέντων μέτρων
Παράλληλα δήλωσε πως έχουν περάσει από την Ελληνική Βουλή πάνω από 200 μέτρα από την αρχή του τρίτου προγράμματος τα οποία πρέπει να αναγνωριστούν ως πρόοδος και συνεπώς η Επιτροπή δίνει τεχνογνωσία στην Ελλάδα έτσι ώστε να συμβάλει στην εφαρμογή τους. Η τεχνική βοήθεια της Επιτροπής έχει να κάνει με τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά ενέργειας, και την διαχείριση των κρατικών δομών.

Πάντως το θέμα της εφαρμογής αποτελεί μείζον πρόβλημα για την επιτυχία του προγράμματος για τον Λετονό Αντιπρόεδρο, την οποία χαρακτήρισε «αχίλλειο πτέρνα» της Ελλάδας, συμπληρώνοντας πως τώρα δεν είναι η ώρα η κυβέρνηση να κάνει πίσω στα «πολιτικά δύσκολα» μέτρα.

Αναφορικά με το θέμα του ΔΝΤ, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε πως είναι προϋπόθεση η επιστροφή του και η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Με βάση της χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής που δημοσιεύτηκαν χθες Δευτέρα, ο κ. Ντομπρόφσκις σημείωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική  «Handelsblatt» πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του έχει ζητήσει χαλάρωση του στόχου στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, σημαντική ελάφρυνση του χρέους από την πλευρά των εταίρων αλλά και υλοποίηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο μίνι Eurogroup της περασμένης  Παρασκευής οι θεσμοί κατέληξαν σε κοινή γραμμή για την Ελλάδα με στόχο την επίτευξη του 3,5% μετά το 2018, όμως δεν είναι σαφές εάν το Ταμείο έχει προσυπογράψει τις ευρωπαϊκές θέσεις, ειδικά με δεδομένη τη θέση του στο θέμα του χρέους.

Δείτε ακόμα

Check Also

Προσοχή: Τσιμπήματα από θαλάσσιες ανεμώνες κατέκλυσαν το Ναύπλιο! Τι πρέπει να προσέχουμε!

Δερματικά προβλήματα σε μικρά παιδιά προκάλεσε η παρουσία ανεμώνων σε θάλασσα του Ναυπλίου. Η θαλάσσια …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *