Αρχική / ---SLIDER / Ο καφές χωρίς ζάχαρη συνδέεται με την απώλεια βάρους σύμφωνα με μελέτη

Ο καφές χωρίς ζάχαρη συνδέεται με την απώλεια βάρους σύμφωνα με μελέτη

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η αύξηση της κατανάλωσης καφέ χωρίς ζάχαρη μειώνει τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους.


Η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, της παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καφές ασκεί οφέλη για την υγεία κυρίως μέσω της ενεργοποίησης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και της αύξησης της ενεργειακής δαπάνης.

Ο καφές καταναλώνεται συχνά με προσθήκη ζάχαρης, τεχνητών γλυκαντικών ή κρέμας. Ωστόσο τα συστατικά αυτά συνδέονται με διάφορες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του σωματικού βάρους. Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η προσθήκη αυτών των συστατικών στον καφέ μπορεί να αμβλύνει τα μεταβολικά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση καφέ.


Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών κατά το προηγούμενο έτος κατά την έναρξη της μελέτης και κάθε τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια των επισκέψεων παρακολούθησης. Στις αναλύσεις λήφθηκε υπόψη η κατανάλωση τόσο του ντεκαφεϊνέ όσο και του κανονικού καφέ, καθώς και η προσθήκη ζάχαρης, κρέμας, και άλλων υποκατάστατων ζάχαρης στον καφέ.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση καφεΐνης ξεχωριστά, η παρούσα μελέτη αποκάλυψε ότι η αύξηση της κατανάλωσης καφεΐνης κατά 100 μικρογραμμάρια ημερησίως σχετίζεται με μείωση της αύξησης του σωματικού βάρους κατά 0,08 κιλά.


Η αύξηση της κατανάλωσης καφέ (είτε κανονικού είτε ντεκαφεϊνέ) χωρίς ζάχαρη μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη διαχείριση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, η προσθήκη ζάχαρης στον καφέ μπορεί να μετριάσει σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ για την υγεία.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων του Ιού Κοξάκι, στα παιδιά – Συμπτώματα και μέτρα πρόληψης

Αύξηση των περιστατικών Κοξάκι (Coxsackie) σε παιδιά στην επικράτεια επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *