Αρχική / ---SLIDER / Ο οδικός χάρτης για την «έξοδο» από τα capital controls
Man using a ATM

Ο οδικός χάρτης για την «έξοδο» από τα capital controls

Το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και η επικείμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου αναμένεται να οδηγήσουν, αμέσως μετά την 21η Ιουνίου, σε πιο γενναίες αποφάσεις με απώτερο στόχο την πλήρη άρση των capital controls, η οποία τοποθετείται χρονικά στους πρώτους μήνες του 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, τα βήματα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο -σε συνεργασία με τους θεσμούς – για το χρονικό διάστημα μετά τον Ιούνιο, όταν θα έχει σφραγιστεί η πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και λίγο πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, είναι τα εξής:

– Η περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών ορίων που εγκρίνονται απευθείας από τις τράπεζες για τις επιχειρήσεις χωρίς αίτημα στην Επιτροπή Εγκρίσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η ανάγκη ακύρωσης σε μεγάλο βαθμό των περιορισμών στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το εξωτερικό, κυρίως των εισαγωγικών, που πρέπει να πληρώσουν με μετρητά τα προϊόντα που εισάγουν, έχει επισημανθεί προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και τις εποπτικές Αρχές (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Ελλάδος) τόσο από το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών όσο και από τους επιχειρηματικούς φορείς. Σήμερα, κάθε τράπεζα δεν μπορεί να ξεπεράσει σε μηνιαία βάση όσον αφορά τις εγκρίσεις που δίνει προς τις επιχειρήσεις τα 18 εκατ. ευρώ, όριο που εξετάζεται να αυξηθεί προκειμένου οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία στις μηνιαίες συναλλαγές τους με το εξωτερικό.

Δείτε ακόμα

Check Also

Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα βάλουμε το εμβόλιο του κορονοϊού στα φαρμακεία» – Τι είπε για το πλαφόν των 3 ευρώ στα γενόσημα

«Θα βάλουμε μετά από συνταγογράφηση το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στα φαρμακεία» δήλωσε ο υπουργός …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *