Αρχική / ---SLIDER / Παράταση για τις 120 δόσεις- Τι αλλάζει στην πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία –

Παράταση για τις 120 δόσεις- Τι αλλάζει στην πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία –

Προ των πυλών βρίσκονται οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία με διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων και ελάχιστη μηνιαία δόση 15 ευρώ για τους οφειλέτες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Παράλληλα, προς παράταση για έναν μήνα, έως το τέλος Οκτωβρίου, οδεύει η ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Το νέο σύστημα της πάγιας ρύθμισης θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:1. Διπλασιασμό αριθμού δόσεων. Για τις τακτικές οφειλές, όπως φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.α. ο αριθμός μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα θα αυξάνεται στις 24. Για τις έκτακτες οφειλές, όπως φόρο κληρονομιάς, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν έως 48 μηνιαίες δόσεις. Για παράδειγμα κάποιος που χρωστά στην εφορία το ποσό των 10.000 ευρώ, εάν ακολουθήσει σήμερα την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα 875 ευρώ, ενώ με 24 δόσεις η μηνιαία δόση θα είναι 437 ευρώ τον μήνα, γεγονός που θα τον διευκολύνει σημαντικά.

2. Ελάχιστη μηνιαία δόση. Καθορίζεται ελάχιστη μηνιαία δόση στα 15 ευρώ για τους οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.

3. Εισοδηματικά κριτήρια. Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ που θέλουν πάνω από 12 ή 24 δόσεις, ο αριθμός των δόσεων που θα κερδίζουν θα συναρτάται με το εισόδημα του οφειλέτη και όχι με το ύψος της περιουσίας. Έτσι, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος η ετήσια δόση για την εξόφληση των οφειλών θα κυμαίνεται μεταξύ 4% και 10%. Δηλ. οι έχοντες εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ και έως 30.000 ευρώ θα πληρώνουν τον μήνα περίπου 50- 100 ευρώ.

4. Δεύτερη ευκαιρία. Οι οφειλέτες που θα ρυθμίσουν τα χρέη τους με τη νέα πάγια ρύθμιση θα πρέπει να είναι συνεπείς στην εξόφληση των δόσεων. Σε περίπτωση που χάσουν τη ρύθμιση δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται: είτε να μην έχουν δεύτερη ευκαιρία, δηλ. να μην μπορούν να υπαχθούν ξανά στη ρύθμιση, είτε να τους δίνεται δεύτερη ευκαιρία αλλά να επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο προσαυξήσεων.

5. Το επιτόκιο. Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται σε 5% ετησίως. Το επιτόκιο 3% αφορά μόνο στην έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων.6. Αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών. Παράλληλα με τη νέα πάγια ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ αναμένεται να τρέξουν το σύστημα της σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2019. Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δείτε ακόμα

Check Also

Διαγράφηκε ο Δημήτρης Παπανώτας από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Κασσελάκη

Οι λόγοι που οδήγησαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην αποπομπή του γνωστού δημοσιογράφου από τις …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *