Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Περιφέρεια Κρήτης: Το 12,6% των μαθητών εγκαταλείπουν το σχολείο λόγω κρίσης

Περιφέρεια Κρήτης: Το 12,6% των μαθητών εγκαταλείπουν το σχολείο λόγω κρίσης

Σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν σε σημερινή ημερίδα, με θέμα την «Σχολική Διαρροή», που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, στο 12,6% ανέρχεται το ποσοστό των μαθητών υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Δημοτικό-Γυμνάσιο), που εγκαταλείπουν τη συνέχιση των σπουδών τους στο Λύκειο, με κυριότερη αιτία την οικονομική κρίση.

Ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε ότι «σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τους φορείς, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της σχολικής διαρροής». «Για το λόγο αυτό» είπε, «και μέσα από τη σημερινή ημερίδα, ευελπιστούμε ότι θα εντοπιστούν τα αίτια που συμβάλλουν στην εμφάνισή του, αλλά πολύ περισσότερο θα προταθούν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να δρομολογηθούν για την αντιμετώπισή του».

Ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Διονύσης Μπαλούρδος, επεσήμανε ότι ο δείκτης των μαθητών που δεν ολοκλήρωσαν το σχολείο τους (Δημοτικό-Γυμνάσιο) μετά την κρίση (2009) σχεδόν «απογειώνεται» ενώ πριν την κρίση η διαφορά με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ήταν κοντά στο μηδέν. Όπως ανέφερε ο κ. Μπαλούρδος, «μετά το 2009 έχουμε σε ετήσια βάση μια αύξηση περίπου κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και έχουμε ρεκόρ το 2014, όπου η διαφορά μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι 12,6%.

Μετά το 2014 ακολουθεί μια συντηρητική μείωση, αλλά παρ’ όλα αυτά, το 2015 οι νέοι εκτός εκπαίδευσης και κατάρτισης, ηλικίας 20-24 ετών, προσεγγίζουν το εξωπραγματικό ποσοστό του 26,1%», ενώ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συνεργασία πολλών φορέων. Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, Παναγιώτης Σημανδηράκης, είπε ότι θα εξεταστεί πώς, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τους Δήμους και τους εμπλεκόμενους φορείς, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της σχολικής διαρροής, σε επίπεδο πρόληψης, παρέμβασης, αλλά κυρίως στο επίπεδο των αντισταθμιστικών ενεργειών που πρέπει να γίνουν, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Για ένα ευαίσθητο θέμα που απασχολεί την κοινωνία και έχει να κάνει με τις επιπτώσεις της κρίσης, μίλησε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Βαμβακάς, σημειώνοντας: «Η Περιφέρεια στοχεύει να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος και να επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Ακόμη, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, Σπύρος Επιτροπάκης, αναφέρθηκε «στην πολυπλοκότητα του θέματος, καθώς και στην προοπτική που δίνει η Περιφέρεια για τη διατήρηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που εξασφαλίζει τα εχέγγυα στα παιδιά, δίνει τη δυνατότητα να εξεταστεί το φαινόμενο της σχολικής διαρροής, έτσι ώστε να βρούμε τρόπους περιορισμού του και τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου».

Η ημερίδα οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης και πραγματοποιήθηκε παρουσία του αρχιεπισκόπου Κρήτης και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, της πανεπιστημιακής και της μέσης εκπαίδευσης, φορέων και υπηρεσιών.

Δείτε ακόμα

Check Also

«Βασιλιάς» της Ευρώπης και πάλι ο Παναθηναϊκός

Οι «πράσινοι» κατέκτησαν το έβδομο τους Ευρωπαϊκό στην Γερμανική πρωτεύουσα, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης με …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *