Αρχική / ---SLIDER / Ποιοι θα πάρουν Κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης 760 εκατ. ευρώ στο 7% του πληθυσμού

Ποιοι θα πάρουν Κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης 760 εκατ. ευρώ στο 7% του πληθυσμού

«Θέλουμε να δώσουμε αξιοπρέπεια στον πολίτη» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα προνοιακά επιδόματα, πριν από την ομιλία της σε προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

«Πάμε για ένα 7% του πληθυσμού που θα καλύψουμε πανελλαδικά με το ΚΕΑ (κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης) το 2017 και το εκτιμάμε στα 760 εκ. με τις προβολές του πιλοτικού (σε τριάντα δήμους) της πρώτης φάσης που κάνουμε. Επομένως, τα προνοιακά επιδόματα κατ’ αρχήν, ακόμη κι εάν έχουμε στόχο να τα εξορθολογήσουμε, έχουμε στόχο να τα βελτιώσουμε, όχι να τα κόψουμε».

Η κα Φωτίου τόνισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο 2,2% του ΑΕΠ για ό,τι υπηρεσίες πρόνοιας πληρώνει σήμερα, επιδόματα, παροχές σε είδος, κ.τ.λ., όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. των 28 βρίσκεται στο 4,1%, σημειώνοντας ότι «και στους εταίρους-δανειστές είναι γνωστό» και ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε αυτόν τον τομέα. Σχετικά, έφερε ως παράδειγμα τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία όπως είπε, είναι τα χαμηλότερα της Ευρώπης, δηλαδή, στο «0,4% του ΑΕΠ όταν η Ε.Ε. των 28 έχει 2% του ΑΕΠ».

Σημείωσε, ότι ο εξορθολογισμός που επιχειρείται από την κυβέρνηση αποσκοπεί στην βελτίωση αυτής της κατάστασης, με ενοποίηση σειράς παροχών (πρόσβαση σε φάρμακα, διανομή τροφίμων, κ.ά.) με τα 254 «κέντρα κοινότητας» για την πληροφόρηση σε κάθε δήμο, με παραπάνω υπηρεσίες για εύκολη πρόσβαση στο σύστημα για τους έχοντες ανάγκη, με διασταύρωση των στοιχείων, με διαφάνεια, έλεγχο, αλλά και με αξιοπρέπεια για τον πολίτη.

«Για αυτό σήμερα η κυβέρνηση εγγράφει για πρώτη φορά 760 εκ. στο ΚΕΑ. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι με λελογισμένο τρόπο, με βήμα το βήμα, εξορθολογίζουμε από παντού, όλες τις δαπάνες του κράτους. Ότι κερδίζουμε από άλλες πηγές, από τη διαπλοκή, από τη διαφθορά, από τις τηλεοπτικές άδειες – όπως ακούσατε, ένα ποσό θα πάει στην υγεία και ένα ποσό θα έρθει στα σχολικά γεύματα π.χ. – δηλαδή, ό,τι μαζεύουμε από παντού, το ρίχνουμε εκεί που είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Σε ερώτηση για πιθανό ανασχηματισμό, σημείωσε ότι «οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται, γίνονται ξαφνικά – και αυτό το κάνει ο πρωθυπουργός» και πρόσθεσε :

«Οι ανασχηματισμοί δεν φέρνουν ντε και καλά επιτάχυνση. Εγώ, είμαι υπέρ όλων των μέσων που θα επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο. Θέλει μεγάλη συνοχή, θέλει μεγάλη προσπάθεια, είναι ένα κράτος που έχει πάρα πολλά προβλήματα σε πάρα πολλούς τομείς και ιδιαίτερα αυτός ο τομέας με τον οποίο ασχολούμαι εγώ, που είναι η ακραία φτώχεια – και η φτώχεια είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να περιμένει. Με αυτή την έννοια, ναι, εγώ προσωπικά πρέπει να επιταχύνω τα πάντα».

Δείτε ακόμα

Check Also

«Βασιλιάς» της Ευρώπης και πάλι ο Παναθηναϊκός

Οι «πράσινοι» κατέκτησαν το έβδομο τους Ευρωπαϊκό στην Γερμανική πρωτεύουσα, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης με …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *