Αρχική / ---SLIDER / Πιθανό τετ α τετ Τραμπ – Τσίπρα

Πιθανό τετ α τετ Τραμπ – Τσίπρα

Την πρώτη επαφή με τον νέο « πλανητάρχη» Ντόναλτ Τραμπ αναμένεται να έχει στις 25 Μαΐου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες,στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στο σύντομο τετ α τετ οι δυο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν κάποιες σκέψεις. Η Αθήνα επιδιώκει να εντατικοποιήσει την επικοινωνία με την αμερικανική διοίκηση, αλλά και να διαμορφώσει εικόνα ως προς την κατεύθυνση προς την οποία σκοπεύει να κινηθεί ο αμερικανικός παράγοντας σε μια σειρά από ζητήματα για τα οποία η Ελλάδα έχει άμεσο ενδιαφέρον , όπως οι αμερικανικές άμεσες επενδύσεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, του real estate και του τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας « ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου».

Στη γεωπολιτική ατζέντα δεν είναι μόνον η κατάσταση στη Συρία , αλλά και η Τουρκία, που εμφανίζεται να κλιμακώνει τις απειλές της εναντίον της Ελλάδας , ενώ εντείνεται ο προβληματισμός για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια , με ορατό τον κίνδυνο να διολισθήσουν σε καθεστώς αποσταθεροποίησης τα Σκόπια . Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό , πόσο μάλλον μετά τις τελευταίες τουρκικές απειλές για τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια της νήσου , για τις οποίες αμερικανικές εταιρείες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί φαίνεται να επιδιώκουν τη μέγιστη δυνατή συνεργασία με την Αθήνα τόσο σε θέμα της ασφάλειας όσο και στο ζήτημα των στρατιωτικών διευκολύνσεων για τη βάση της Σούδας.

Η Αθήνα επιδιώκει τον «καλό βηματισμό» που είχε με τη διοίκηση Ομπάμα να τον διατηρήσει και με τη διοίκηση Τραμπ. Ωστόσο, μένει να αποσαφηνιστεί ποια είναι η διάθεση της Ουάσινγκτον και κατά πόσον θα υπάρξει ουσιαστική στήριξη στα ζητήματα που θεωρούνται « φλέγοντα» για την ελληνική πλευρά.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευρωεκλογές: Προσοχή, υπάρχουν ποινές για όσους επιλέξουν αποχή από τις κάλπες; – Τι ισχύει

Δεκαεννιά μόλις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *