Αρχική / ---SLIDER / Πώς θα διορθώσετε τα λάθη στις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Πώς θα διορθώσετε τα λάθη στις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Τον τρόπο με τον οποίο θα διορθώσουν τα λάθη οι χιλιάδες δικαιούχοι που πετάχτηκαν εκτός του συστήματος εξηγεί ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Αναστάσιος Τάγαρης.

Ο κ. Τάγαρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφερόμενος στις αστοχίες που είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες που το είχαν λάβει πέρυσι να μείνουν φέτος εκτός κοινωνικού μερίσματος σημειώνει ότι όσοι διορθώσουν το πρόβλημα έως τις 21 Δεκεμβρίου στις 28 τα χρήματα θα πιστωθούν στον λογαριασμό του.

Για το IBAN και την ταυτοποίηση με το ΑΦΜ

Το ένα πρόβλημα αφορά στο λάθος IBAN που έχει δηλωθεί από τους δικαιούχους ή τη μη ταυτοποίησή του με το ΑΦΜ. Οι αιτήσεις των δικαιούχων δεν έχουν απορριφθεί και παραμένουν εγκεκριμένες για την επόμενη πληρωμή. Οι δικαιούχοι έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα με γραπτό μήνυμα ή/και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο, εφόσον το είχαν συμπληρώσει στην πλατφόρμα κατά τη διάρκεια της αίτησης.

Οπως διευκρινίζει ο κ. Τάγαρης το πρόβλημα αυτό μπορεί να διορθωθεί. Αυτό έγινε για να προστατευτεί ο κόσμος γιατί πέρυσι πολλοί ήταν αυτοί που έβαλαν λάθος IBAN και τα χρήματα πήγαν σε άλλον λογαριασμό. Κάποιοι δε το έκαναν διότι φοβήθηκαν ότι τα χρήματα θα κατασχεθούν και δήλωσαν λογαριασμό συγγενικού τους προσώπου.

Στην περίπτωση αυτή  ο δικαιούχος μπορεί να σπεύσει στην τράπεζα με το εκκαθαριστικό του και μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό, αν πρόκειται για συγγενικό πρόσωπο. Επίσης στην περίπτωση που το ΑΦΜ δεν είναι σωστά συμπληρωμένο μπορούν επίσης να το διορθώσουν στην τράπεζα.

 

Σε κάθε περίπτωση μπορούν να ακυρώσουν την παλιά αίτηση και να κάνουν καινούργια. Αν αυτό γίνει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τότε στις 28 θα πιστωθούν τα χρήματα στον λογαριασμό των δικαιούχων.

Για την πενταετία

Αναφορικά με το θέμα της πενταετίας, όπου δεν επιβεβαιώθηκε η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα μέσω της υποβολής φορολογικών δηλώσεων τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και οι δικαιούχοι που έχουν κάνει λάθος ΑΜΚΑ στις δηλώσεις θα μείνουν εκτός.

Σημειώνεται ότι σε βάθος πενταετίας πραγματοποιείται έλεγχος είτε για την υποβολή δήλωσης ως υπόχρεου είτε για το αν ο αιτών υπήρξε σύζυγος, εξαρτώμενο πρόσωπο ή φιλοξενούμενος σε δήλωση άλλου υπόχρεου αρκεί να είχε δηλωθεί σωστά ο ΑΦΜ ή ο ΑΜΚΑ του αιτούντος.

Οι περισσότερες αιτήσεις όσων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία απορρίφθηκαν αμέσως. Για μία μικρή μερίδα οι αιτήσεις απορρίφθηκαν κατόπιν περαιτέρω ελέγχων και οι αιτούντες έλαβαν ενημέρωση με γραπτό μήνυμα ή/και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφόσον είχε δηλωθεί κατά τη διάρκεια της αίτησης.

«Πολλοί γονείς δηλώνουν τα παιδιά τους χωρίς ΑΜΚΑ ή με το δικό τους ΑΜΚΑ. Σε αυτή την περίπτωση δεν πιστοποιείται η πενταετία και δεν μπορεί να γίνει τροποποιητική στη φορολογική δήλωση γιατί λαμβάνονται υπόψη οι δηλώσεις έως 30 Οκτωβρίου.»

Συμπλήρωσε δε ότι «μηχανογραφικά δεν είναι δυνατόν να βρεθούν αυτές οι περιπτώσεις και να διακριθούν από τους άλλους που δεν είναι δικαιούχοι.»

Δείτε ακόμα

Check Also

Προσοχή: Τσιμπήματα από θαλάσσιες ανεμώνες κατέκλυσαν το Ναύπλιο! Τι πρέπει να προσέχουμε!

Δερματικά προβλήματα σε μικρά παιδιά προκάλεσε η παρουσία ανεμώνων σε θάλασσα του Ναυπλίου. Η θαλάσσια …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *