Αρχική / ---SLIDER / Πού εμφανίστηκαν, οι Μωβ μέδουσες και γιατί αυξήθηκαν στις παραλίες και τι πρέπει να κάνουμε ύστερα από επαφή

Πού εμφανίστηκαν, οι Μωβ μέδουσες και γιατί αυξήθηκαν στις παραλίες και τι πρέπει να κάνουμε ύστερα από επαφή

Στις παραλίες της Ελλάδας έχουν εξαπλωθεί οι μωβ μέδουσες και πλέον έχουν εντοπιστεί σε πολλές παραλίες, ακόμη και της Αττικής. Οι ειδικοί έχουν δώσει τον τελευταίο καιρό χρήσιμες συμβουλές, τόσο για το τι πρέπει να έχουν μαζί τους στην παραλία οι λουόμενοι, όσο και για το τι να κάνουν σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με μωβ μέδουσα. Η Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, Αναστασία Μηλιού, μιλώντας στο Open εξήγησε γιατί έχουν αυξηθεί, αλλά και πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα.


Η ανεξέλεγκτη αλιεία, με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται τα ψάρια που τρώνε τις μέδουσες, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οποίο εστιάζει η διευθύντρια του Ιντστιτούτου. Επομένως, αυτό που συστήνεται είναι να κρατήσουμε τις θάλασσές μας υγιείς και να μην οδηγούμαστε σε υπερκατανάλωση ψαριών, διότι αυτό θα οξύνει κι άλλο το εν λόγω πρόβλημα. Η άλλη λύση είναι απλά, η μέδουσα να γίνει… μεζές και να καταναλωθεί μαζί με τα υπόλοιπα θαλάσσια ήδη φέτος το καλοκαίρι.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας στην παραλία
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

-Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
-Ένα τσιμπιδάκι.
-Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
-Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
-Αντιισταμινικό χάπι.
-Κάποια κορτιζονούχα κρέμα


Συμπτώματα μετά από επαφή με μωβ μέδουσα
Tα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα από Pelagia noctiluca είναι τα ακόλουθα:

-Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας
-Ναυτία
-Πτώση πίεσης
-Ταχυκαρδία
-Κεφαλαλγία
-Εμετός
-Διάρροια
-Σπασμός των βρόγχων
-Δύσπνοια

Τα βήματα φροντίδας
Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.


Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ρέντη: Συνελήφθη ο δράστης για τον τραυματισμό του αστυνομικού – Ομολόγησε την πράξη του

Στη σύλληψη του δράστη που ευθύνεται για τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού στα επεισόδια της …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *