«Έπρεπε να έχει οργανωθεί ήδη πριν από χρόνια η Σύνοδος των Αθηνών», γράφει ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, σε σχόλιό του στην εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο.
«Την Παρασκευή, οι επικεφαλής των χωρών της Νότιας Ευρώπης συναντήθηκαν στην Αθήνα για να ζητήσουν περισσότερη ευελιξία και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερη δυνατότητα ανάπτυξης. Μια συνάντηση η οποία θα έπρεπε να έχει οργανωθεί ήδη πριν από χρόνια, αλλά που δεν είχε γίνει ποτέ», γράφει ο Πρόντι.
«Το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι την Παρασκευή στην Αθήνα, μαζί με τους “φτωχούς” του Νότου, ήταν παρόντες και οι Γάλλοι. Ίσως για τον λόγο αυτό, η γερμανική αντίδραση χαρακτηρίσθηκε από μια ασυνήθιστη βία, με εκφράσεις που άγγιζαν σχεδόν την απειλή, από μέρους του Μάνφρεντ Βέμπερ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε», προσθέτει ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Πρόντι, «οι δυο αυτοί πολιτικοί επανέλαβαν, αμέσως, ότι παραχώρησαν ήδη αρκετή ευελιξία και ότι οι κανόνες πρέπει να τυχαίνουν σεβασμού. Ξεχνώντας τη ζημία, του τερατώδους εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας, το οποίο, εδώ και χρόνια υπερβαίνει κάθε κοινοτικό κανόνα και δυσκολεύει σημαντικά την ικανότητα οικονομικής ανάκαμψης των άλλων χωρών».
Ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν, στο σχόλιό του, τονίζει παράλληλα ότι αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνέντευξη Τύπου του νυν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την ερχόμενη Τρίτη, κατά την οποία μπορεί να ανακοινώσει ότι εξαιρούνται του Συμφώνου Σταθερότητας δαπάνες συνδεδεμένες με την έρευνα και τις επενδύσεις. Κάτι που «θα μπορούσε να προκαλέσει μια γερμανική αντίδραση ακόμη δριμύτερη από εκείνη που εκφράσθηκε σχετικά με τη συνάντηση των Αθηνών και η οποία θα υπογράμμιζε έναν ουσιαστικό και τυπικό διχασμό ανάμεσα στις χώρες του Νότου (στην περίπτωση αυτή, με τη στήριξη της Κομισιόν) και στη Γερμανία, η οποία, μαζί με την Ολλανδία και τη Σουηδία, ηγείται της πολιτικής λιτότητας που στερεί από την Ευρώπη το αναγκαίο οξυγόνο».
Ο Ρομάνο Πρόντι καταλήγει με μία ακόμα αναφορά στην αντίδραση των Μάνφρεντ Βέμπερ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γράφοντας:
«Πιστεύω, λοιπόν, ότι τα λόγια τα οποία πρόφεραν οι Γερμανοί πολιτικοί ιθύνοντες, οφείλονται στο ότι δεν ήταν στην Αθήνα για να δουν απευθείας σε τι κατάσταση φτώχειας οδηγήθηκε η χώρα η οποία έχασε πάνω από το ένα τέταρτο του εισοδήματός της. Και θα ήταν αρκετό μόνον να κάνουν τη διαδρομή από το αεροδρόμιο της Αθήνας μέχρι το κέντρο της πόλης, όπου τα πάντα πωλούνται αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να τα αγοράσει. Όλοι γνωρίζουν ότι θα ήταν αρκετές δυο δεκάρες και λίγη σωφροσύνη για να αποφευχθεί μια ζημιά η οποία έχει επιπτώσεις σε όλους μας, και που ρίχνει μια σκιά πάνω στο μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Στην Μπρατισλάβα, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξει και προβληματισμός σχετικά με το ότι δεν μπορεί να προκύψει ηγετικός ρόλος χωρίς σωφροσύνη».