Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Σταθάκης: Σε 3 έως 5 μήνες θα αξιολογούνται οι επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου

Σταθάκης: Σε 3 έως 5 μήνες θα αξιολογούνται οι επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει μια πραγματική δυνατότητα εξόδου από την κρίση, ενταγμένη στην οικονομική συγκυρία και κινείται στο πλαίσιο της συμφωνίας της χώρας με τους δανειστές, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

«Χρειαζόμαστε μια δίκαιη ανάπτυξη, ικανή να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να μοιράσει δίκαια τα οφέλη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και υπογράμμισε ότι «ούτε ο αναπτυξιακός από μόνος του, ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να αποτελέσει τον μοναδικό παράγοντα της μεταστροφής της οικονομίας σε μια αναπτυξιακή τροχιά».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη υπάρχουν δυο βασικές επιλογές για την ανάπτυξη. Η πρώτη στηρίζεται στην πολύ χαμηλά αμειβόμενη και ευέλικτη εργασία, τη χαμηλή φορολογία, την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και εδράζεται στη γρήγορη ανάπτυξη κερδοφορίας και το μαζικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

«Η κυβέρνησή μας βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η επιλογή της για την ανάπτυξη δεν θα στηριχθεί σε αυτά τα δεδομένα, αλλά στο εξειδικευμένο και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό – και με αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο, θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Συνεχίζοντας, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «χαοτική» την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση από τους δυο παλαιότερους επενδυτικούς νόμους και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για δημαγωγία.

«Οι παλαιότεροι νόμοι άφησαν 6.000 επενδυτικά προγράμματα και 6,5 δισ. ευρώ χρωστούμενα. Ξεπαγώσαμε το Μάιο τα χρήματα τα οποία είχαν δεσμευτεί από την Κομισιόν. Ορίσαμε διορία για τις παλιές επενδύσεις και δεσμεύσαμε πραγματικούς και όχι φανταστικούς πόρους για την πληρωμή 2,5 δισ. ευρώ εντός πενταετίας ή επταετίας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι «στο εξής θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης και θα ολοκληρώνονται σε διάστημα από τρεις έως πέντε μήνες».

«Δημαγωγική» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και την αναφορά της εισηγήτριας της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, στο θέμα της καλλιέργειας της ινδικής κάνναβης. Στην ομιλία της η κ. Ασημακοπούλου χαρακτήρισε με ειρωνική διάθεση, «ενδιαφέρουσα για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» την πρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης.

«Αν θυμάμαι καλά, η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης στη χώρα μας ήρθε με νόμο της ΝΔ» απάντησε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι, υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισάγουν όλα τα κράτη την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις εύκολα με λίγα κλικ – Αναλυτικά η διαδικασία

Σχεδόν μια εβδομάδα μένει μέχρι τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου και με λίγα μόνο κλικ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *