Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Σύγκληση συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητά η ΝΔ

Σύγκληση συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητά η ΝΔ

Ερωτήσεις για τις δηλώσεις του αλβανού υπουργού Εξωτερικών περί «τσάμικου» θέματος και για τις δηλώσεις Ερντογάν αναφορικά με την Συνθήκη της Λωζάννης κατέθεσαν την Πέμπτη οι βουλευτές της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και Γιάννης Κεφαλογιάννης. Παράλληλα, οι δύο βουλευτές καλούν τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να δώσει εξηγήσεις και να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Αναλυτικότερα, η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσαν: «Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με το υποτιθέμενο ‘τσάμικο ζήτημα’, εκθέτουν την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για τους άστοχους χειρισμούς της στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Ο κ. Κοτζιάς οφείλει να εξηγήσει τους λόγους που ώθησαν την ελληνική πλευρά, να δεχθεί την καταγραφή και συζήτηση ‘θεμάτων’, όπως το ‘τσάμικο’, ζήτημα ανύπαρκτο για την Ελλάδα.

Οφείλει επίσης να εξηγήσει γιατί αποδέχθηκε μια διαδικασία υποβολής, απαράδεκτων, εγγράφων, υπό την μορφή non paper στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα οποία κατέστησε υπαρκτό σε διμερές και  διεθνοποίησε  σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα επιπλέον κεφάλαιο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, το οποίο για την ελληνική πλευρά ουδέποτε υπήρξε.

Την ίδια στιγμή, η εκδήλωση τάσεων αναθεωρητισμού των Διεθνών Συνθηκών Ειρήνης, όπως αυτή της Λωζάνης, εκ μέρους της Τουρκίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεδομένα που πρέπει να αναλυθούν και αξιολογηθούν όχι μέσω ‘διαρροών’, ‘κύκλων’ ή δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στο πλαίσιο ενός επισήμου, οργανωμένου και θεσμικού διάλογου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Ζητάμε από τον κ. Κοτζιά να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να εκτιμηθούν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο οι νέες τουρκικές προκλήσεις.

Ζητήσαμε τέλος, με γραπτό μας αίτημα, την  σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να παρασχεθούν από τον κ. Κοτζιά  όλες οι αναγκαίες διευκρινίσεις και να συζητηθούν διεξοδικά οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα».

Δείτε ακόμα

Check Also

Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα βάλουμε το εμβόλιο του κορονοϊού στα φαρμακεία» – Τι είπε για το πλαφόν των 3 ευρώ στα γενόσημα

«Θα βάλουμε μετά από συνταγογράφηση το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στα φαρμακεία» δήλωσε ο υπουργός …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *