Αρχική / ---SLIDER / Συνεχίζονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς

Συνεχίζονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά, αλλά και ζητήματα παιδείας θα βρεθούν από το μεσημέρι στο επίκεντρο των συζητήσεων της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των θεσμών.

Την κατάθεση στη Βουλή 12 νομοσχεδίων, ετοιμάζει πυρετωδώς το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να κλείσουν έγκαιρα όλα  τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Eν τω μεταξύ, ασφυκτικές πιέσεις για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων με παράλληλη κατάργηση κάθε διοικητικής διαδικασίας ,η οποία λειτουργεί προστατευτικά για τους εργαζόμενους, ασκούν οι εκπρόσωποι των θεσμών, και κυρίως το ΔΝΤ, στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση δεν κρύβει τον προβληματισμό της για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα, καθώς είτε θα ευνοούσε την χώρα μας είτε θα οδηγούσε στην υποχρεωτική ανατροπή του υφιστάμενου προστατευτικού πλαισίου για τους εργαζόμενους, χωρίς πολιτικές παρενέργειες.

Το υπουργείο Εργασίας, προσέρχεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το θέμα των απολύσεων, με δύο προϋποθέσεις .

Καταχάς ζητά την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με κρατική επιδότηση μέρους του μισθού στις επιχειρήσεις οι οποίες προτίθενται να προβούν σε ομαδικές απολύσεις, προκειμένου να μην το πράξουν.

Στην περίπτωση που προβούν σε απολύσεις προκειμένου αυτές να είναι νόμιμες οι επιχειρήσεις οφείλουν να παρουσιάζουν κοινωνικό πλάνο για τη στήριξη των απολυμένων.

Τα εργασιακά βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου έχει προγραμματίσει γύρο ανεπίσημων συναντήσεων με τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Mε βάση το ισχύον καθεστως, επιτρέπεται η απόλυση 6 εργαζομένων το μήνα σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 άτομα και του 5% (έως 30 άτομα) κάθε μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν από 150 άτομα και πάνω. Για επιχειρήσεις με προσωπικά έως 20 άτομα οι απολύσεις είναι ελεύθερες.

Η εξέταση του εργοδοτικού αιτήματος για ομαδικές απολύσεις γίνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας του οποίου προϊσταται ο εκάστοτε γγ του υπουργείου Εργασίας.

Δείτε ακόμα

Check Also

«Βασιλιάς» της Ευρώπης και πάλι ο Παναθηναϊκός

Οι «πράσινοι» κατέκτησαν το έβδομο τους Ευρωπαϊκό στην Γερμανική πρωτεύουσα, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης με …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *