Αρχική / ---SLIDER / ΣΥΡΙΖΑ: Η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν αποφάσισε – Ζήτησε γνωμοδότηση από την ΚΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν αποφάσισε – Ζήτησε γνωμοδότηση από την ΚΕ

Τη γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής ζήτησε η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνεδρίασή της στον απόηχο της παραπομπής των Στέφανου Τζουμάκα, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Νίκου Φίλη από τον Στέφανο Κασσελάκη.


Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 11 και 12 Νοεμβρίου, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι δεν έχει δικαίωμα απόφασης. Εν αναμονή της συνεδρίασης, καθένας εκ των τεσσάρων θα απολογηθεί ξεχωριστά στις τέσσερις τριμελείς επιτροπές που συγκροτήθηκαν επί τούτου.

«Αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή, γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος ή η καταγγελλόμενη» είχε διευκρινίσει σε προηγούμενες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς, σημειώνοντας πως η διαδικασία αίρεται στην περίπτωση που αυτοβούλως ο ελεγχόμενος παραιτηθεί, αποχωρήσει από το κόμμα πριν την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.


Πόσες ψήφοι χρειάζονται για τη διαγραφή
Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι για τέτοιες “σοβαρές ποινές” η απόφαση πρέπει να είναι υπερ από τα 2/3 του σώματος, δηλαδή από τα 15 άτομα που αποτελούν την Επιτροπή, θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής τα 10, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διαγραφεί ή να ανασταλεί η ιδιότητα κάποιους μέλους με άλλον τρόπο.

“Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το συνέδριο του κόμματος και είναι 15μελής. Πάντα με την ισορροπία των γενικότερων κανόνων του κόμματος συμμετοχής γυναικών στην Επιτροπή αυτή και ο βασικός σκοπός της είναι να προασπίζεται την εικόνα του κόμματος, να φροντίζει ώστε να εφαρμόζονται οι κανόνες και το καταστατικό από όλους. Στην Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να προσφύγει με μια αναφορά, τεκμηριωμένη ει δυνατόν, το κάθε μέλος για κάποιο άλλο μέλος ή για κάποια απόφαση του οργάνου κλπ” σημείωσε ο κ. Σπουρδαλάκης.


Πρόσθεσε δε, πως της όποιας απόφασης “προηγείται μια διαδικασία διερεύνησης της κάθε αναφοράς. Η Επιτροπή ορίζει τρία μέλη τα οποία διερευνούν την υπόθεση, καλεί τον “ενάγοντα” και τον “εναγόμενο” σε μία συζήτηση ενημέρωσης. Αυτοί μπορούν να φέρουν και έναν μικρό αριθμό μαρτύρων και συντάσσεται μία έκθεση. Εάν η πρόταση είναι για τις “αυστηρές” προτάσεις της Επιτροπής, τότε χρειάζεται μια αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων” τόνισε, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο πως μόνο με 10 από τις 15 ψήφους διαγράφεται κάποιος ή αναστέλλεται η ιδιότητά του και σημείωσε πως “υπάρχουν και άλλες αποφάσεις, όπως είναι η σύσταση ή η επίπληξη. Για αυτές τις δύο τελευταίες δεν χρειάζεται η γνωμοδότηση του οργάνου στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος”.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων του Ιού Κοξάκι, στα παιδιά – Συμπτώματα και μέτρα πρόληψης

Αύξηση των περιστατικών Κοξάκι (Coxsackie) σε παιδιά στην επικράτεια επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *