Θύελλα προκαλούν οι αποκαλύψεις για την υπόθεση φοροδιαφυγής του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα που έφερε στην επιφάνεια το Πρώτο Θέμα. Ο επιχειρηματίας με τις αμέτρητες εργολαβίες εμφάνιζε ετήσια εισοδήματα που δεν υπερέβαιναν τα 10.000 ευρώ και έπαιρνε ακόμα και… επιστροφή από την Εφορία, ενώ τα εκατομμύρια έρρεαν ποτάμι στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Οι αποκαλύψεις από την εφημερίδα έχουν πάρει διαστάσεις και προκαλούν αντιδράσεις μετά την ευρύτατη αναπαραγωγή τους από το σύνολο, σχεδόν, των Μέσων Ενημέρωσης, ενώ «φωτιά» πήραν και τα social media- με τους χρήστες του twitter να «κάνουν πάρτι» για το πως κατάφερνε να ζει ο κ.Καλογρίτσας με 300 ευρώ το μήνα…
Ήδη, με ανακοίνωσή του, το Ποτάμι διερωτάται αν σχετίζεται η υπόθεση φοροδιαφυγής του κ. Καλογρίτσα με την απομάκρυνση των επικεφαλής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου
Το πόρισμα του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου, που αποκάλυψε πως ο Χρήστος Καλογρίτσας δήλωνε πως ζούσε με 300 ευρώ το μήνα, προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Στην ανακοίνωσή του Το Ποτάμι αναφέρει: «Ενας εργολάβος, φίλος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χειροκροτεί από την πρώτη σειρά τον μεγάλο καναλάρχη Ν.Παππά που μιλά για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ύστερα από λίγες μέρες ο εργολάβος, με δάνεια και εγγυήσεις από τράπεζα υπό κυβερνητικό έλεγχο παίρνει κανάλι», αναφέρει, αρχικά, το Ποτάμι και προσθέτει:
«Σήμερα αποκαλύπτεται από το ”Πρώτο Θέμα”, ότι ο φίλος εργολάβος – καναλάρχης, δηλώνει ότι ζει στα όρια της φτώχειας και παίρνει κι επιστροφή απο την εφορία! Πόση υποκρισία πια; Και πόση κοροϊδία μπορούν να ανεχθούν όσοι ακόμη τους στηρίζουν;»
«Kι ένα ερώτημα: Είναι άσχετη η υπόθεση της φοροδιαφυγής Καλογρίτσα με την πρόσφατη απομάκρυνση των επικεφαλής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου;», διερωτάται.
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ
Εκτεταμένη φοροδιαφυγή αποδίδουν στον κ. Χρήστο Καλογρίτσα και στη σύζυγό του Μικελίνα οι φορολογικές αρχές, καθώς έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου εισαγγελέα εντόπισαν αδήλωτα εισοδήματα τουλάχιστον 36 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2001-2013.
Αν και ο έλεγχος περιορίστηκε μόνο στις τράπεζες και στους συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς που υπέδειξε ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, αποκαλύφθηκε ότι το ζεύγος Καλογρίτσα δήλωνε επί χρόνια εισοδήματα «πείνας», ενώ στην πραγματικότητα τα εμβάσματα έρρεαν στις καταθέσεις τους, με τα περισσότερα από αυτά να είναι άγνωστης προέλευσης. Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε το Kέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», στον κ. Χρήστο Καλογρίτσα έχουν ήδη καταλογιστεί πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις από τα αδήλωτα εισοδήματά του -που αγγίζουν τα 32.767.289,72 ευρώ- τους οποίους οφείλει να καταβάλει άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας έχει ήδη καταφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών, για να μειώσει το πρόστιμο που του έχει καταλογιστεί (ποντάροντας ίσως και στις πολιτικές του διασυνδέσεις). Το μόνο που έχει επιτύχει, όμως, μέχρι σήμερα είναι να μειωθούν οι απαιτήσεις του Δημοσίου από τα 32,8 στα 27,5 εκατ. ευρώ.
Η έρευνα του ΚΕΦΟΜΕΠ ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου 2015 έπειτα από παραγγελία του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος είχε κάνει τη δική του έρευνα προηγουμένως και είχε διαπιστώσει μέσω στοιχείων που είχαν περιέλθει σε αυτόν από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας εμφάνιζε κινήσεις σε 20 τραπεζικούς λογαριασμούς, τους οποίους δεν είχε συμπεριλάβει στις φορολογικές του δηλώσεις.
Με την υπ’ αριθμόν ΑΒΜ 140/2015 παραγγελία του, διαβίβασε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εντολή έρευνας για τα εισοδήματα του κ. Καλογρίτσα, αποστέλλοντας ταυτόχρονα στις φορολογικές αρχές ένα CD με όλες τις κινήσεις των 20 συγκεκριμένων λογαριασμών, από τις τράπεζες Κύπρου, Alpha και Πειραιώς στους οποίους εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι ο Χρήστος Καλογρίτσας και η σύζυγός του Μικελίνα. Οταν οι εφοριακοί άρχισαν να αναλύουν τις κινήσεις των λογαριασμών, έμειναν με το στόμα ανοιχτό…
Ο επιχειρηματίας με τις αμέτρητες εργολαβίες σε όλη τη χώρα και υποψήφιος καναλάρχης, που πρόσφερε 52,6 εκατ. ευρώ για μια τηλεοπτική άδεια, δήλωνε επί χρόνια αποδοχές υδραυλικού ή αγρότη που για κάποιες χρονιές δεν υπερέβαιναν καν τα 10.000 ευρώ. Ανάλογα εισοδήματα δήλωνε και η σύζυγός του, ενώ την ίδια στιγμή οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί φούσκωναν κατά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο! Σύμφωνα με το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ, που συντάχθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2015, ο κ. Καλογρίτσας λειτουργούσε επί τουλάχιστον 12 χρόνια ως κλασικός φοροφυγάς, χωρίς όμως ποτέ να εντοπιστεί από τις φορολογικές αρχές, όπως συμβαίνει κατά καιρούς με άλλες περιπτώσεις επώνυμων φοροφυγάδων που κοσμούν τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, αγρότες και παπάδες που δηλώνουν κάθε χρόνο ζητιάνοι ενώ στην πραγματικότητα είναι εκατομμυριούχοι. Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι φορολογικές αρχές είναι πραγματικά απίστευτα και η έκταση της φοροδιαφυγής που πραγματοποίησε η οικογένεια Καλογρίτσα σε κάποιες χρονιές ασύλληπτη…
Το 2000, πρώτη χρονιά που ελέγχονται τα εισοδήματα Καλογρίτσα, ο επιχειρηματίας και επίδοξος καναλάρχης δηλώνει φορολογητέο εισόδημα μόλις 10.725,67 ευρώ. Μάλιστα στο τέλος του χρόνου εισπράττει και επιστροφή φόρου 3.508,15 ευρώ! Οι έλεγχοι του ΚΕΦΟΜΕΠ, όμως, αποκάλυψαν ότι την ίδια χρονιά η σύζυγός του δέχθηκε εμβάσματα από άγνωστες πηγές συνολικού ύψους 1.080.948,89 ευρώ, τα οποία ουδέποτε δηλώθηκαν στην Εφορία. Σε μια χρονιά όπου το ζεύγος Καλογρίτσα είχε εισοδήματα που άγγιζαν το 1,1 εκατ. ευρώ, στην Εφορία δήλωναν πάμφτωχοι και εισέπρατταν και επιστροφή φόρου από το Δημόσιο!
Εξίσου πενιχρά εισοδήματα εισοδήματα δήλωσε το ζεύγος Καλογρίτσα και το 2001 καταβάλλοντας φόρο για ολόκληρη τη χρονιά μόλις… 48,19 ευρώ. Οι αδήλωτες καταθέσεις, όμως, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ, ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ!
Αυτό που συνέβη το 2003 στη φορολογική δήλωση Καλογρίτσα είναι απλώς πταίσμα μπροστά στην απόκρυψη εισοδήματος που επιχείρησαν το 2002, διεκδικώντας… Οσκαρ φοροδιαφυγής. Το ζεύγος Καλογρίτσα δηλώνει λοιπόν μηδενικά εισοδήματα και για τον λόγο αυτό δεν πληρώνει κανέναν φόρο την ώρα που οι κοινές καταθέσεις του αυξάνονται κατά 20,35 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα μάλιστα με τις κινήσεις των λογαριασμών που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ, για τα ποσά αυτά «δεν αποδείχθηκε η πηγή και η αιτία προέλευσής τους ή ότι υπήρξε νόμιμη απαλλαγή φόρου». Οταν μάλιστα κλήθηκε ο κ. Καλογρίτσας για να αιτιολογήσει τα ποσά αυτά, δεν προσήλθε καν στις φορολογικές αρχές.
Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν όλες οι φορολογικές δηλώσεις του ζεύγους Καλογρίτσα ως το 2013, όταν έκλεισε ο πρώτος κύκλος της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε βάρος του. Από το 2005 και μετά ο κ. Καλογρίτσας δήλωνε σχεδόν μηδενικά εισοδήματα, καταβάλλοντας κάθε χρόνο φόρους από 0 έως 12.000 ευρώ. Και σε αυτές τις χρονιές, όμως, το συνολικό εισόδημά του ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που δήλωνε, καθώς ο ίδιος ήταν φορολογικά συνεπής, αλλά η σύζυγός του, με την οποία υποβάλλει κοινή δήλωση, συνέχισε να αποκρύπτει καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Οπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα που περιλαμβάνεται στην έκθεση του ΚΕΦΟΜΕΠ, την περίοδο 2001-2013 ο Χρήστος Καλογρίτσας απέκρυψε εισοδήματα περίπου 5 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο διαπιστώθηκαν στη σύζυγό του αδήλωτες τραπεζικές καταθέσεις που αγγίζουν τα 35 εκατ.
Σύμφωνα με τον καταλογισμό των φορολογικών αρχών, για τα ποσά αυτά αναλογεί φόρος εισοδήματος που αποφεύχθηκε, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Αν στο ποσό αυτό υπολογιστούν οι έκτακτες εισφορές, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και οι νόμιμες προσαυξήσεις, φτάνουμε στο ποσό των 32.767.289,72 ευρώ, που του έχει καταλογιστεί.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, για την κυρία Μικελίνα Καλογρίτσα εκδόθηκε νέα εντολή μερικού ελέγχου φορολογίας εισοδήματος, που κατέληξε σε νέο πόρισμα το οποίο εκδόθηκε στις 20 Ιουλίου 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καλογρίτσας κατέφυγε ήδη στη Διεύθυνση Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζοντας ότι ορισμένα από τα πρόστιμα που του έχουν καταλογιστεί έχουν ήδη παραγραφεί. Ωστόσο, οι φορολογικές αρχές απέρριψαν τις περισσότερες από τις αιτιάσεις του, εξακολουθώντας να απαιτούν τουλάχιστον 27,5 εκατ. ευρώ.
Επεκτείνεται ο έλεγχος;
Από τα παραπάνω στοιχεία, όμως, προκύπτουν και ορισμένα σοβαρά ερωτήματα τόσο για την πορεία όσο και για την εξέλιξη των φορολογικών ελέγχων. Οπως ρητά αναφέρεται στο πόρισμα που αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», «ο παρών έλεγχος είναι μερικός και περιορίστηκε στα δεδομένα του CD που παρελήφθη από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, το οποίο περιλαμβάνει κινήσεις 20 λογαριασμών των τραπεζών Κύπρου, Alpha και Πειραιώς, από τους οποίους ο ίδιος είναι συνδικαιούχος σε δύο λογαριασμούς».
Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν για τις φορολογικές αρχές και το υπουργείο Οικονομικών είναι:
■ Μετά την αποκάλυψη εκτεταμένης φοροδιαφυγής, διατάχθηκε πλήρης φορολογικός και οικονομικός έλεγχος του επιχειρηματία για τις συγκεκριμένες χρονιές;
■ Εφόσον διατάχθηκε ο έλεγχος, έχει ολοκληρωθεί και, αν ναι, τι ευρήματα απέδωσε; Ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις ότι τα τελευταία χρόνια ο κ. Καλογρίτσας έτυχε προνομιακού δανεισμού από την Τράπεζα Αττικής με ποσά που αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων καταγγέλλεται ότι οικειοποιήθηκε μεγάλο μέρος;
■ Μετά την αποκάλυψη εκτεταμένης φοροδιαφυγής για την περίοδο 2001-2013, οι φορολογικές αρχές προχώρησαν στον φορολογικό του έλεγχο και για τις χρονιές 2014 και 2015, όπου είναι γνωστό ότι ο επιχειρηματίας δανειοδοτήθηκε από την Τράπεζα Αττικής με περίπου 77 εκατ. ευρώ;
■ Εφόσον η φοροδιαφυγή του κ. Καλογρίτσα έχει πλέον πιστοποιηθεί, γιατί το όνομά του δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ στις περίφημες λίστες των φοροφυγάδων τους οποίους κατά καιρούς έχει δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση;
Μετά την αποκάλυψη και των στοιχείων αυτών (και εφόσον οι κατηγορίες αποδειχθούν αληθινές, καθώς ουδείς θεωρείται ένοχος μέχρι την απόδειξη της ενοχής του), βαραίνει κι άλλο το κλίμα σε βάρος του κ. Καλογρίτσα αλλά και κατά της κυβέρνησης που τον έχρισε οριστικό υπερθεματιστή στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, ασκώντας επιπόλαιους ελέγχους στην περιουσιακή του κατάσταση, αλλά και στις δηλώσεις «πόθεν έσχες». Υπέρογκος δανεισμός, βοσκοτόπια, θολό «πόθεν έσχες» και φοροδιαφυγή είναι στοιχεία που καθιστούν πλέον πολύ δύσκολη την πολιτική διαχείριση της αδειοδότησης των καναλιών, η οποία μπαίνει από αυτή την εβδομάδα στην τελική της φάση.