Αρχική / ---SLIDER / Τι προβλέπει το πακέτο ελαφρύνσεων της κυβέρνησης – Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο

Τι προβλέπει το πακέτο ελαφρύνσεων της κυβέρνησης – Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τις 120 δόσεις
Το νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία, προβλέπει τις διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας και το αιτιολογημένο των απολύσεων
Παράλληλα προβλέπει ρυθμίσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των διανομέων και μεταφορέωνΜε τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία, σε ταμεία και τοπική αυτοδιοίκηση ξεκινούν οι ανακοινώσεις για τα θετικά μέτρα που επιταχύνονται λόγω των εκλογών.

Οι ρυθμίσεις κλείδωσαν σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και οι τρεις υπουργοί αναμένεται να παρουσιάσουν το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή. Τα νέα µέτρα ελάφρυνσης που θα ξεδιπλωθούν τις επόµενες ηµέρες, φαίνεται πως επικεντρώνονται στον πυρήνα της µεσαίας τάξης.

Στο νέο νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία, θα υπάρχει πρόβλεψη για τις διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, το αιτιολογημένο των απολύσεων καθώς και ρυθμίσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των διανομέων και μεταφορέων.

Οι ρυθμίσεις οφειλών μέχρι και σε 120 δόσεις για τα χρέη ιδιωτών στοχεύουν στο να ρυθμίσουν χρέη συνολικού ύψους περίπου 145 δις ευρώ από τα οποία τα 104 δισ. ευρώ προς την εφορία 34,7 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και περίπου 8-9 δισ. ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα μέτρα 2019-2022
Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου συζητήθηκε και η αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) για το 2019 αλλά και των ετών 2020 -2022 με πρώτο θέμα τις ελαφρύνσεις που μπορούν να γίνουν από φέτος.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η 13 σύνταξη αλλά και η μετάταξη κάποιων βασικών προϊόντων διατροφής από τον βασικό συντελεστή ΦΠΑ του 24% στο 13% αλλά και διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει από φέτος για την αναστολή του μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου που έχει ψηφιστεί για να ισχύσει από το 2020.

Για τον επόμενο χρόνο σχεδιάζεται επίσης η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20% την μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

-Τι προβλέπει η ρύθμιση των 120 δόσεων
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η ρύθμιση που προωθείται προβλέπει ότι ο διακανονισμός των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με το εισόδημα και την οφειλή. Έτσι, για τα φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων θα υπολογίζεται ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος και της οφειλής με ανώτατο όριο τις 120 δόσεις.Με την καταβολή της πρώτης δόσης και εφόσον τηρείται η ρύθμιση δεν θα εκτελούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που ενδεχομένως έχουν επιβληθεί, ενώ τα μέτρα θα αίρονται εφόσον η ρύθμιση τηρείται για 30 μήνες.

Για τα φυσικά πρόσωπα και με βάση την κλίμακα που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, ο αριθμός των δόσεων θα υπολογίζεται, ενδεικτικά, ως εξής:

-Μέχρι ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ η οφειλή θα μπορεί να ρυθμίζεται σε 120 δόσεις, αλλά θα υπάρχει ελάχιστο όριο μηνιαίας καταβολής 30 ευρώ
-Για ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα υπολογίζεται το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει κάθε οφειλέτης με βάση ένα συντελεστή που θα ξεκινά από 4% και θα ανεβαίνει έως το 40% όσο αυξάνεται το εισόδημα με βάση ειδική κλίμακα.Ο αριθµός των δόσεων θα κυµαίνεται από 18 έως 120, µε βάση τον συντελεστή αποπληρωµής και το ύψος του εισοδήµατος. Το επιτόκιο της ρύθµισης θα είναι 5%, ενώ εξετάζεται χαµηλότερο επιτόκιο σε όσους έχουν εισόδηµα έως 12.000 ευρώ.

Στη ρύθµιση θα µπορούν να ενταχθούν οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσµες έως και το τέλος του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξοφληθεί ή ρυθµιστεί µε την πάγια ρύθµιση όλες οι φορολογικές οφειλές του 2019. Η αίτηση για ένταξη στη ρύθµιση θα γίνεται αποκλειστικά µε ηλεκτρονικό τρόπο.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευρωεκλογές: Προσοχή, υπάρχουν ποινές για όσους επιλέξουν αποχή από τις κάλπες; – Τι ισχύει

Δεκαεννιά μόλις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *