Αρχική / ---SLIDER / Την δυνατότητα να “μειώσουν ” το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ έχουν οι οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Την δυνατότητα να “μειώσουν ” το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ έχουν οι οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αυτό γίνεται μόνο εάν οι φορολογούμενοι υποβάλουν έως τις 29 Ιουλίου τροποιητική δήλωση στο Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία τους. Σημειώνεται ότι τα λάθη, κενά ή παραλείψεις στο Ε9 ενδέχεται να “φούσκωσαν” το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ .


Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν λοιπόν να υποβάλουν τροποιητική δήλωση για τον Φόρο θα πρέπει να ακολουθήσουν τα 10 παρακάτω βήματα:

-Να επιλέξουν το έτος που θέλουν να υποβάλουν Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, να επιλέξουν δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής τους κατάστασης.
-Να εισάγουν/ να μεταβάλουν / να διαγράψουν ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
-Εάν εισάγουν ακίνητο, συμπληρώνουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης να κάνουν γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.


-Εάν μεταβάλουν ακίνητο, τροποποιούν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
-Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
-Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξουν, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
-Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
-Οποιαδήποτε ενέργεια κάνουν, αποθηκεύεται προσωρινά.
– Όταν ολοκληρώσουν τις μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης, θα πρέπει να ελέγξουν το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
-Επιλέγουν οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμούν, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.


Το νέο εκκαθαριστικό
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9, εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ. Σε αυτό θα αναγράφεται και το νέο ποσό φόρου.

Οι αλλαγές
Ο νέος λογαριασμός ΕΝΦΙΑ εκδίδεται αυτόματα εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ.


Εάν από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να κλείσει ραντεβού με την Εφορία του για να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι διορθώσεις λαθών στα Ε9 δεν τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ μέχρι να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στις περιοχές όπου ανήκουν τα ακίνητα κάθε ιδιοκτήτη.

Δείτε ακόμα

Check Also

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Ανοιχτή η πλατφόρμα για φθηνό ρεύμα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Όσοι θέλουν να μάθουν εάν είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν μπορούν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *