Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Το λίγο κρασί είναι καλύτερο από το καθόλου -Ερευνες το αποδεικνύουν

Το λίγο κρασί είναι καλύτερο από το καθόλου -Ερευνες το αποδεικνύουν

Οίνος ευφραίνει καρδίαν, σύμφωνα με την παράδοση, με μελέτες να αποδεικνύουν πως η μέτρια κατανάλωση αυτού ωφελεί το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Οπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας και σε άρθρο της διευθύντριας του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής Αστερίας Σταματάκη, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν μερικές πληροφορίες για την ορθή κατανάλωση του.

Υπάρχουν κλινικές μελέτες (δηλ. μελέτες σε ανθρώπους) που δείχνουν ότι η λογική κατανάλωση κρασιού, έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία μας, ειδικά όταν αυτό αποτελεί μέρος μια διατροφής στα πρότυπα της μεσογειακής δίαιτας, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αλλες έρευνες, δείχνουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που καταναλώνουν από 2 – 7 ποτήρια κρασιού την εβδομάδα, εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Μια μελέτη που έγινε από το Loyola University Medical Center έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση ερυθρού οίνου ίσως να μειώνει το κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Η δράση του αλκοόλ στον οργανισμό μας είναι δοσοεξαρτώμενη. Δηλαδή, άτομα με ελαφριά – μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βρίσκονται σε μικρότερο κίνδυνο από εκείνους που απέχουν, αλλά και από τους μεγάλους πότες.

Οι διεθνείς οργανισμοί συστήνουν η κατανάλωση αλκοόλ να μην ξεπερνά την μια μερίδα αλκοόλ ημερησίως για τις γυναίκες και τις 2 μερίδες αλκοόλ για τους άνδρες. Όταν μιλάμε για μερίδα εννοούμε την ποσότητα ποτού που περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλης, π.χ.:

  • 150 ml ξηρού κρασιού,
  • 350 ml μπύρας,
  • 45 ml ποτό απόσταξης 40% π.χ. βότκα, ουίσκι κ.τ.λ.,

Βέβαια, πολύ προσοχή θα πρέπει να δοθεί από άτομα με προβλήματα υγείας.

Οσον αφορά τις θερμίδες, οι θερμίδες που μας δίνει ένα ποτήρι κρασί εξαρτάται από την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ και από το αν περιέχει ζάχαρη.

Ενα ποτήρι κρασί μπορεί να αποδίδει από 100 έως 300 θερμίδες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα γραμμάριο αλκοόλης αποδίδει 7 θερμίδες, όταν 1 γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες, ενώ 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατανθράκων μας δίνει 4 θερμίδες.

Αυτό σημαίνει ότι ένα γλυκό κρασί μπορεί να περιέχει λιγότερες θερμίδες από ότι ένα ξηρό κρασί.

Δείτε ακόμα

Check Also

«Βασιλιάς» της Ευρώπης και πάλι ο Παναθηναϊκός

Οι «πράσινοι» κατέκτησαν το έβδομο τους Ευρωπαϊκό στην Γερμανική πρωτεύουσα, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης με …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *