Αρχική / ---SLIDER / Τρόποι για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων –

Τρόποι για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων –

Στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών της Ευρωζώνης και τους τρόπους αντιμετώπισής τους αναφέρεται άρθρο που έχει αναρτήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ιστοσελίδα της.

Το άρθρο, με τίτλο: «Αντιμετωπίζοντας τις αδυναμίες της αγοράς στην εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνης», σημειώνει ότι σήμερα δεν υπάρχουν στην Ευρωζώνη αγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) με βάθος και ρευστότητα. Η διευκόλυνση της ανάπτυξης τέτοιων αγορών έχει την προοπτική «να ελαφρύνει τις πιέσεις στις τράπεζες και να μετριάσει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που συνδέονται με τα υψηλά αποθέματα NPLs», προσθέτει.

Σύμφωνα με το άρθρο, μέρος μίας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των NPLs μπορεί να είναι και η δημιουργία εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού (asset management companies), των γνωστών και ως bad banks. «Ανεξάρτητα από τις συγκεκριμένες επιλογές για την εκκαθάριση των NPL, η συνολική στρατηγική πρέπει να εστιάζεται στην αντιμετώπιση των εμποδίων εκείνων, που θα είχε τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στην αγορά», σημειώνεται.

Ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη των αγορών NPLs, σύμφωνα με το άρθρο, είναι η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των τιμών που ζητούν να αγοράσουν τα προβληματικά δάνεια οι επενδυτές και των τιμών που είναι διατεθειμένες να τα πουλήσουν οι τράπεζες (bid-ask spreads). Οι τιμές που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι επενδυτές είναι σημαντικά χαμηλότερες από την τιμή που θα ήταν τουλάχιστον ουδέτερη για την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, σημειώνεται.

Η ασύμμετρη πληροφόρηση πωλητών και αγοραστών πιθανόν να είναι βασικός παράγοντας που εξηγεί τις σχετικά χαμηλές τιμές και τα μεγάλα bid-ask spreads. Ένας άλλος παράγοντας, προστίθεται, που διευρύνει τη διαφορά στις παραπάνω τιμές είναι οι διαρθρωτικές αδυναμίες. «Η μείωση του κόστους και της διάρκειας για την ανάκτηση του δανείου, με παράλληλη αντιμετώπιση της ασύμμετρης πληροφόρησης μεταξύ των τραπεζών και των πιθανών επενδυτών μπορεί να έχει μικρό κόστος, αλλά θα δημιουργούσε την προοπτική για την ανάκτηση σημαντικών ποσών», σημειώνει το άρθρο.

Δείτε ακόμα

Check Also

Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Ξεκινά, στις 25 Απριλίου, το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα, ενώ τα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *